Dolcetto

(3)

Dolcetto- som betyder “den lilla söta" har länge ansetts vara en liten enklare druvsort, men idag vet man bättre då allt fler seriösa vinmakare satsar på odlingar med exeptionella vingårdslägen. Floralitet, röda bär och härlig lättillänglighet är en bra beskrivning på Dolcetto.

Dolcetto, “Den lilla söta”, är en blå druva av arten Vitis Vinifera. Ursprunget för dolcetto är norra Italien och då i Piemonte. Det är även här druvan odlas som flitigast. Dolcetto har mer eller mindre alltid varit känd för att producera lätta och alldagliga viner, en anledning till detta kan vara att man kanske jämfört dolcetto-viner med viner gjorda på nebbiolo som till exempel Barolo och då har den såklart inte samma kraft och struktur. Dolcetto har en naturligt medelhög syra och låga tanniner, smakprofilen går åt röda bär såsom röda körsbär och skogshallon samt lakrits. 

Det tidigare ryktet för dolcetto har långsamt börjat vända då allt fler seriösa vinmakare satsar på druvan och planterar den på exceptionella vingårdslägen kring just Barolo och Barbaresco och vinerna blir då på grund av jordmånen fylliga, mineralrika och härligt fruktiga och florala. Vilar vinet även en stund på ekfat blir det strukturerade och kan med fördel lagras. Mat som passar till dolcetto druvan är lite beroende på stilen på vinet. Till de lättsamma och fruktiga är en pasta med tomatsås och örter ett väl passande inslag och till de vinerna med större kropp och struktur serveras med fördel lite rustikare mat som till en höstig gryta med svamp eller en tryffelrisotto.