Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grilla grönsaker

Grillade grönsaker hör sommaren till – saftiga, rökiga och fulla av smak. Med en enkel BBQ-marinad får de en härlig karamellisering och passar lika bra som tillbehör som huvudrätt.

Att grilla grönsaker framhäver deras naturliga sötma och ger dem en fylligare smak. Det är enkelt att variera efter säsong – paprika, zucchini, aubergine och lök är givna val, men även svamp, morötter och sparris blir fantastiska på grillen.

Lyckas med grillade grönsaker

För bästa resultat: skär grönsakerna i jämnstora bitar så att de grillas jämnt. Pensla med olja så att de inte fastnar och får den där fina grillytan. En smakrik BBQ-marinad ger extra karaktär och hjälper grönsakerna att få en djupare smak.

Servera de grillade grönsakerna som ett gott tillbehör till kött, fisk eller halloumi – eller låt dem ta huvudrollen i en måltid tillsammans med ris, en krämig sås och färska örter. Vill du göra det till en huvudrätt? Dubbla receptet och njut av en riktigt smakrik grönsaksfest.

Gör så här

  1. Vispa ihop alla ingredienser till marinaden i en skål.

  2. Skär grönsakerna i jämna bitar. Lägg dem i en stor skål och häll över marinaden. Blanda väl och se till att alla grönsaker är täckta. Låt marinera i minst 30 minuter, eller gärna över natten.

  3. Värm grillen till medelvärme. Olja grillgallret lätt. Om du inte har en grill kan du rosta grönsakerna i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter, eller tills de är mjuka.

  4. Trä grönsakerna på grillspett eller lägg dem direkt på grillgallret. Grilla i cirka 10 minuter, eller tills de är mjuka och har fått grillränder. Vänd på grönsakerna regelbundet under grillningen.

  5. Servera de grillade grönsakerna varma.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 paprika, i bitar

  • 1 zucchini, i bitar

  • 1 rödlök, i klyftor

  • 1 aubergine, i bitar

  • 1 squash, i bitar

  • 10 champinjoner

  • 2 msk olivolja

  • Salt och peppar

  • BBQ-marinad

  • 1 dl olivolja

  • ¼ dl balsamvinäger

  • 2 msk flytande honung

  • 2 msk dijonsenap

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 tsk chilipulver

  • 1 tsk rökt paprikapulver

  • 1 tsk salt

  • ½ tsk svartpeppar

Vin som passar till grillade grönsaker

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept