Alla fisksorter går att grilla i folie! Det är en skonsam tillagningsmetod som bevarar saftigheten och smaken hos fisken på ett bra sätt. Folien hindrar också fisken från att torka ut.
Grillad fisk i folie är en klassiker från 70-talet
Grillning av fisk i folie är en relativt ny tillagningsmetod. Den blev populär under 1970-talet i och med lanseringen av den nya produkten aluminiumfolie. Idag är grillad fisk i folie en populär rätt över hela världen. Det finns många recept att välja mellan. Vi har valt att hålla det enkelt med en svensk smakprofil där hackad dill och persilja ger rätten dess karaktär. Till grillad fisk i folie kan du servera kokt potatis med smält smör, dill och gräddfil eller ris med grillade grönsaker. De alternativen går bra ihop med den fräscha citronsås som ingår i vårt recept.
Var medveten om att du inte får samma grillsmak från kolen när fisken är omsluten av folie. Det kan vara en fördel om du vill fokusera på andra smaker. Det går även att grilla fisk i folie i ugnen.
Gör så här
-
Gör citronsåsen genom att röra ihop crème fraiche, färskpressad citronsaft, finhackad dill, salt och peppar i en skål. Ställ den i kylskåpet.
-
Skölj och torka fisken ordentligt.
-
Krydda fisken med salt och peppar.
-
Riv av en bit folie som är tillräckligt stor för att kunna omsluta fisken helt. Smörj folien med olja och lägg i fisken.
-
Hacka örterna och lägg dem ovanpå fisken. Pressa över citron.
-
Vik ihop folien så att fisken är helt omsluten. Det ska dock finnas en liten öppning. Om det inte gör det kommer fisken att ångas eller kokas istället för att grillas eftersom vätskan inte kommer ut.
-
Lägg foliepaketet på grillen eller på en bakplåt i ugnen. Grilla i cirka 15 minuter på grillgallret, eller på 200 °C i ugnen i cirka 20 minuter.
-
Låt fisken vara kvar i foliepaketet några minuter innan du serverar den.
Ingredienser (4 pers)
-
4 laxfiléer (ca 600 g, totalt)
-
2 msk olivolja
-
1 msk färsk dill
-
1 msk färsk persilja
-
Salt och peppar efter smak
-
För citronsåsen:
-
1 dl crème fraiche
-
Saften från 1/2 citron
-
1 msk finhackad dill
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till grillad fisk i folie
Tillagt:
Till kassan
Postnumret har uppdaterats. Kontrollera ditt fraktalternativ.
har lagts till i bland favoriter.
har tagits bort från favoriter.
Logga in för att spara dina favoriter!
Prenumerera på tillagd i varukorgen!
-
Var 4:e vecka
-
Var 8:e vecka
-
Var 12:e vecka
Vi kunde tyvärr inte hitta någon leverans till det postnumret.
Var god att kontrollera ditt postnummer.