Gratinerad hummer är en tidlös klassiker inom gastronomi. Det är en rätt med franska rötter som har stått på borden hos kungar och på många av världens bästa restauranger. Bara du har tillgång till hummer så är det en rätt du också kan laga själv.
En världsberömd förrätt
Ursprunget till gratinerad hummer kan spåras tillbaka till 1800-talets Frankrike, där den i första hand serverades som en väldigt exklusiv förrätt. Den krämiga såsen, toppad med gratinerad ost, skapade en perfekt kontrast till hummerns söta och saftiga kött.
Denna franska klassiker fick snart internationell popularitet och inspirerade kockar runt om i världen att skapa sina egna varianter av gratinerad hummer. Idag finns det otaliga recept på rätten. I Italien serveras den ofta med en tomat- och vitlökssås, medan den i Spanien kan tillagas med sherry och saffran. I Mexiko är det vanligt att servera gratinerad hummer med chili och lime. Vårt recept är inspirerat av hur man gratinerar hummer i det franska köket.
Du kan mycket väl gratinera fryst hummer men för bästa resultat ska den vara färsk. Var noga med att inte tillaga den för länge för då förlorar köttet sin fina konsistens och blir segt och torrt. Det är synd på en så här exklusiv råvara. Tänk också på att olika ostar passar olika bra för gratinering, om du vill prova en annan sort än de vi föreslår.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Koka humrarna hela i lättsaltat vatten i cirka 8 minuter om de väger runt 500 g. Låt dem svalna något.
-
Dela humrarna på längden och plocka ur hummerköttet. Skär det i bitar. Krossa klorna och ta ut köttet från dem.
-
Smält smöret i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de mjuknar.
-
Rör i vetemjöl och vispa runt tills det blir en klumpfri roux.
-
Tillsätt vispgrädde och mjölk gradvis under omrörning. Låt såsen koka upp och tjockna något.
-
Smaka av med salt, peppar, timjan och oregano.
-
Blanda hummerköttet med såsen.
-
Lägg hummerblandningen i hummerskalen och placera dem i en ugnssäker form.
-
Strö över den rivna osten.
-
Gratinera i ugnen tills osten smält och fått en gyllenbrun färg.
-
Servera den gratinerade hummern varm, gärna med en fräsch sallad och nybakat bröd.
Ingredienser (4 pers)
-
2 färska humrar (ca 500 g per hummer)
-
50 g smör
-
2 msk hackad lök
-
2 vitlöksklyftor, hackade
-
2 msk vetemjöl
-
5 dl vispgrädde
-
1 dl mjölk
-
Salt och peppar
-
1 tsk torkad timjan
-
1 tsk torkad oregano
-
150 g riven ost (t.ex. gruyère eller emmentaler)
Vin som passar till gratinerad hummer