Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gör din egen burrata

Burrata är en variant av mozzarella. Den har en unik och underbart krämig konsistens och är lätt att tillaga om du följer vårt enkla recept.

Bjud på din egen burrata

Burrata är en ost där ytterhöljet är gjort av mozzarella och där insidan är fylld med en blandning av mozzarellastrimlor och grädde som kallas stracciatella. När du skär i en burrata rinner innehållet ut, som gulan på ett löskokt ägg. 

Burrata är en modern klassiker, receptet skapades av en mjölkbonde i Apulien i södra Italien på 1950-talet. Syftet var att använda överbliven mozzarellaost och resultatet blev snabbt en succé. Idag kan du få tag på burrata i stora delar av världen. 

Vårt bästa recept på burrata

Genom att följa vårt burrata-recept kan du göra egen burrata med grädde och mozarellaost som bas. Det kräver ingen utrustning utöver vad som finns i ett normalt kök. Resultatet är en ost som tillsammans med grillade tomater och basilika fungerar perfekt som antipasti tillsammans med andra små rätter.

Gör så här

 1. Värm mjölken i en kastrull till 37 °C. Rör ner yoghurt, kalciumklorid och salt. Låt blandningen stå i 10 minuter, eller tills den tjocknar och bildar en ostmassa.

 2. Skär försiktigt ostmassan i små kuber med en kniv. Låt den vila i 5 minuter.

 3. Häll ostmassan i en sil som är klädd med en muslinduk. Låt vasslen rinna av i cirka 15 minuter, eller tills ostmassan är fast och elastisk.

 4. Värm ugnen till 80 °C. Blanda den rivna mozzarellan med 1 msk varmt vatten i en skål. Täck skålen med plastfolie och ställ den i ugnen i 10 minuter, eller tills mozzarellan smälter till en slät och elastisk massa. Ugnen får inte vara för varm, då kan plastfolien smälta.

 5. Ta fram två skedar. Ta en portion av den silade ostmassan med en sked och forma den till en boll. Gör en grop i mitten av bollen med den andra skeden. Fyll gropen med en tesked av den smälta mozzarellan. Vik ihop ostmassan runt mozzarellan och forma den till en slät boll. Upprepa med resterande ostmassa och mozzarella.

 6. Lägg burratabollarna i kallt vatten i cirka 1 timme. Torka dem sedan försiktigt med hushållspapper.

 7. Servera din hemlagade burrata med färska grillade tomater, basilika, olivolja och balsamvinäger. Den kan sparas i två dagar i kylskåp.

Ingredienser (4 pers)

 • 5 dl mjölk (gärna opastöriserad)

 • 1 dl yogurt (naturell)

 • 1/4 tsk kalciumklorid (kan uteslutas men gör burratan fastare)

 • 1/4 tsk salt

 • 250 g mozzarellaost, riven

 • 2 dl vispgrädde

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till burrata

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept