Fisk bordelaise är en klassisk fransk rätt där möra vitfiskfiléer får en krispig yta och mycket smak.
Använd säsongens vita fisk till fisk bordelaise
Fisk bordelaise är en enkel men smakrik rätt som kan göras med många olika typer av fisk. Torsk, sej och kolja är bra val med tanke på det utbud vi har här i Sverige. Namnet kommer från den franska staden Bordeaux, men om det verkligen är där man först började gratinera fisk på det här sättet, under ett täcke av ströbröd, är oklart. Ibland används fisk bordelaise som namn på en kokt fiskrätt med en sås baserad på vitt vin, fiskbuljong och örter. Men i vårt recept gratinerar vi fisken.
Enkelhet kännetecknar fisk bordelaise
Rätten består oftast av fiskfilé, ströbröd, smör, lök och kryddor som ger fisk bordelaise en härlig smak utan krusiduller. Det faktum att det är enkelt att göra en fisk bordelaise innebär inte att det inte är en rätt med hög status. Visst kan du servera fisk bordelaise som vardagsmiddag men om du lagar den omsorgsfullt med bra råvaror platsar fisken i vilket sammanhang som helst. Kokt potatis eller potatismos passar mycket bra till fisk bordelaise.
Gör så här
-
Förvärm ugnen till 200 °C.
-
Lägg torskfiléerna i en smord, ugnsfast form efter att ha kryddat dem med salt, peppar och paprikapulver.
-
Blanda pankoströbröd och vatten och sprid sedan ut detta över torsken. Strö den hackade persiljan över brödblandningen.
-
Smält smöret och häll det jämnt över fisken och brödet.
-
Lägg den finhackade gula löken runt om fisken.
-
Skär bort de träiga ändarna från sparrisen och blanchera dem snabbt i kokande vatten. Arrangera sparrisstjälkarna ovanpå fisken. Krydda igen med salt, paprikapulver och vitpeppar efter smak.
-
Grädda i ugnen i cirka 20–25 minuter eller tills fisken är genomkokt och toppen är gyllenbrun och knaprig.
Vin som passar till
fisk bordelaise