Pasta e fagioli betyder pasta och bönor, översatt till svenska. Det är också namnet på en klassisk italiensk soppa som är både näringsrik och delikat.
Fagioli är en värmande soppa för höst och vinter
Fagioli är en rustik rätt med enkla, billiga ingredienser. Det tar heller inte särskilt lång tid att laga den. Traditionellt äter man gärna denna värmande soppa när det är kallt och ruggigt ute. Receptet på fagioli kan varieras. Det mest grundläggande är att ha någon typ av vita bönor, grönsaker och pasta i små bitar. Pastan bidrar med stärkelse som gör soppan krämig. Fagioli är ofta en helt vegetarisk rätt men om du vill kan du lägga till en bit god korv eller pancetta. Du kan också byta ut några av grönsakerna mot andra, utifrån säsong och dina smakpreferenser.
Vår Fagioli har en kombination av grönsaksbuljong och tomater som bas, men det går också att göra den på bara grönsaksbuljong eller bara tomater. Servera gärna fagioli med nybakt bröd och sallad. För en lyxigare version kan du toppa med parmesanost. För en tjockare soppa kan en del av bönorna mosas.
Man vet inte hur gammal rätten är, troligtvis har fagioli lagats i flera hundra år. Enligt en teori var det italienska sjömän som började laga soppan på ingredienser som de hade tillgång till under sina resor. Idag är fagioli en populär rätt även utanför Italien och den förekommer i många regionala variationer.
Gör så här
-
Blötlägg bönorna i kallt vatten i minst 8 timmar. Skölj dem sedan noggrant.
-
Koka upp bönorna och låt sjuda tills bönorna är mjuka. Använd tryckkokare om du vill förkorta tillagningstiden.
-
Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Hacka alla grönsaker fint och stek dem i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt krossade tomater, oregano, timjan, salt och peppar i samma kastrull. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
-
Häll av vattnet från bönorna och tillsätt bönorna i kastrullen med tomatsåsen. Häll i grönsaksbuljongen och låt allt sjuda på svag värme i cirka 30 minuter.
-
Tillsätt pasta och koka tills den är al dente, enligt förpackningsanvisningarna.
-
Smaka av och justera kryddningen vid behov.
-
Servera pasta e fagioli varm, med hackad persilja på toppen.
Ingredienser (4 pers)
-
200 g torkade bönor, gärna cannellini
-
200 g pasta (till exempel ditalini, macaroni eller pastina)
-
1 liter grönsaksbuljong
-
1 msk olivolja
-
1 gul lök
-
4 vitlöksklyftor
-
1 morot
-
1 stjälk selleri
-
400 g krossade tomater
-
1 tsk torkad oregano
-
1/2 tsk torkad timjan
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
Färsk persilja i valfri mängd till garnering
Vilka bönor ska man använda till pasta e fagioli?
Vita bönor som cannellini eller borlotti passar bäst när du gör fagioli.
Vin som passar till
fagioli