Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Daiquiri

Daiquiri är en syrlig cocktail som är mycket lätt att göra. Den har beskrivits som en sommardag i ett glas och har en fascinerande historia. Här är vårt bästa recept.

Daiquiri härstammar från den lilla staden Daiquirí på Kubas sydöstra kust. Där ska den ha blandats för första gången av en ingenjör som arbetade vid stadens gruva. Drinken spreds snabbt till Havannas societet och serverades bland annat på den ikoniska baren El Floridita. Den blev en stor internationell succé och flera av Hollywoods ikoner sippade på daiquiri under 40-talet.

Så lyckas du med daiquiri

Det har uppstått en rad varianter av originalreceptet. Du kan till exempel påverka smaken genom ditt val av rom eller tillsätta fruktpuré. Strawberry Daiquiri är ett berömt exempel på det senare. I Brasilien är caipirinha en populär variant på daiquiri där lime skärs i bitar, krossas med socker och får följa med ner i glaset. Det har myntats flera berömda oneliners om daiquiri. Ernest Hemingway sa “En daiquiri är den perfekta drinken. Den är inte för stark, inte för svag, och den är alltid god”. Graham Greene beskrev den syrliga och starka drinken som en “kyss på kinden från Kuba”.

Trots det mycket enkla receptet har daiquiri en komplex smak, då ingredienserna samspelar så fint med varandra. Neutral rom framhäver sötman och smaken av lime. Väljer du lagrad rom får du en mer avancerad smakprofil. I regel används ljus rom men många gillar en “dark daiquiri” på mörk rom från Jamaica.

Gör så här

  1. Rulla limen mot en hård yta så får du ut mer juice när du pressar den.

  2. Blanda sockerlag, limejuice och rom i en shaker. 

  3. Skaka kraftigt med is.

  4. Sila ner drinken i ett kylt cocktailglas.

  5. Garnera med en limetwist. Det är en remsa av limeskal som du skär med en vass kniv eller en citrusskalare. Vrid till för att frigöra skalets aromatiska oljor och placera twisten på glasets kant.

Ingredienser (1 drink)

  • 5 cl Ljus rom

  • 3 cl Limejuice

  • 2 cl Sockerlag

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept