Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crabcakes

Saftiga crabcakes, med ett gyllenbrunt och frasigt yttre, är en given succé och förvånansvärt lätt att göra.

En klassiker från Chesapeake Bay

Crabcakes, eller krabbkaka som man ibland säger i Sverige, är populär snabbmat i USA. Det gäller särskilt längs med Atlantkusten och i Maryland. Crabcakes är en sorts kaka som huvudsakligen består av krabbkött blandat med andra ingredienser såsom ströbröd, majonnäs, senap, ägg och kryddor. Även kräftkött kan användas som komplement eller alternativ till krabbkött. Rätten kan tillagas på flera olika sätt, inklusive stekning, bakning, grillning eller, som i vårt recept, fritering. 

Ursprunget till crabcakes tros vara Chesapeake Bay, där blåkrabban är en vanlig ingrediens. Den användes bland annat i en typ av friterade kakor. Det finns även teorier som antyder att crabcakes kan ha sitt ursprung i maträtter skapade av urinvånarna i Amerika före koloniseringen. Crabcakes kan varieras på många sätt, till exempel genom att använda olika typer av krabbkött eller genom att experimentera med kryddor och tillbehör. I Maryland är det vanligt att crabcakes serveras med få ingredienser och utan tillbehör, för att framhäva krabbköttets smak. Ofta kryddas de med en särskild Old Bay-kryddblandning och de kan serveras med remouladsås, aioli eller tartarsås i många sammanhang. 

Så lyckas du med crabcakes

I vårt recept på crabcakes utgår vi från ingredienser som är lätta att få tag på i Sverige. I våra vatten är den vanligaste krabban den som kallas för “vanlig krabba” eller “ätlig krabba”. Crabcakes kan serveras som en aptitretare, huvudrätt eller som en del av en buffé.

Gör så här

  1. Blanda krabbkött, ströbröd, majonnäs, ägg, citronsaft, worcestershiresås, salt och peppar i en stor skål.

  2. Tillsätt rödlök, persilja och selleri och blanda försiktigt.

  3. Forma smeten till 8 krabbkakor.

  4. Värm olja i en stekpanna på medelvärme. Det går också bra att använda en fritös.

  5. Stek i cirka 2–3 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna och krispiga.

  6. Servera dina crabcakes genast med din favoritsås.

Ingredienser (4 pers)

  • 450 g krabbkött (konserverat eller färskt)

  • 1 dl ströbröd

  • 1/2 dl majonnäs

  • 1 ägg

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk worcestershiresås

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

  • 1/4 kopp hackad rödlök

  • 1/4 kopp hackad färsk persilja

  • 1/4 kopp hackad selleri

  • Olja till fritering

Vin som passar till crabcakes

Sauvignon blanc

Pinot grigio

Chardonnay

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept