Clam chowder är en klassisk musselsoppa som har sina rötter som enkel måltid bland fiskare i olika länder i Europa.
Från Europa till Amerika
I Frankrike kallades rätten “chouder à la crème Dieppoise”, och i Portugal “caldo verde”. Familjer som emigrerade till Amerika tog med sig traditionen och recepten har ändrats och kommit att inkludera lokala ingredienser, inte minst andra skaldjur samt potatis. Clam chowder anses vara en del av det amerikanska kulinariska arvet och förknippas inte bara med enkla sammanhang utan rätten finns på menyn på många finkrogar.
I Clam Chowder kan du använda olika typer av musslor, men de vanligaste och mest lämpliga är blåmusslor och vongolemusslor. Vongolemusslor är mer exklusiva och har en mer kraftfull smak. Blåmusslor är lättillgängliga och har en karaktäristisk sötma som många uppskattar.
I New England gör man clam chowder på det sätt som vi inspirerats av i det här receptet, med grädde eller kondenserad mjölk för att soppan ska bli krämig. På Manhattan gör man en annan känd variant med tomat i buljongen. Det är viktigt att inte koka clam chowder för länge eftersom musslorna snabbt förlorar sin unika konsistens. Servera soppan med färskt bröd eller krutonger för extra textur och njutning. Clam chowder kan serveras som en förrätt, huvudrätt eller som en lätt måltid i sig. Du kan lägga till fler ingredienser till vårt recept, som till exempel bacon och morötter.
Gör så här
-
Värm olivolja i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt lök, selleri och vitlök och fräs i cirka 5 minuter, tills de är mjuka.
-
Tillsätt kycklingbuljong, vatten, timjan, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
-
Tillsätt potatis och koka i cirka 10 minuter, tills den är mjuk.
-
Tillsätt musslor och vispgrädde. Koka försiktigt i 2–3 minuter, tills musslorna har värmts upp.
-
Smaka av med salt och peppar efter behov.
-
Servera clam chowder rykande varm, garnerad med färsk persilja.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk olivolja
-
1 gul lök, finhackad
-
2 stjälkar selleri, finhackade
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
4 dl kycklingbuljong
-
4 dl vatten
-
2 tsk torkad timjan
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
400 g potatis, skalade och tärnade
-
400 g musslor (sköljda)
-
2 dl vispgrädde
-
Färsk persilja, hackad (till garnering)
Vin som passar till
clam chowder