Välj buljong utifrån tillbehör
Citronsås kan göras på flera olika sätt. Vitt vin, grädde, schalottenlök och givetvis citron är ofta huvudingredienserna. Buljong kan ge citronsåsen en djupare smak, och vilken typ av buljong som används bestäms då av vad såsen ska serveras till. I vårt recept på citronsås använder vi fiskbuljong men ska den vara ett komplement till kyckling använder du istället kycklingbuljong.
Varianter av citronsås
En välkänd variant av citronsås är den franska “sauce au citron”, som ofta serveras till fisk och skaldjur. En annan variant är den italienska “salsa al limone”, som kan användas som en fräsch dressing till sallader eller som en lätt sås till pasta. I vårt recept har vi framförallt tagit inspiration från den franska varianten av såsen. Vår citronsås passar till såväl vardagens fiskrätter som till middagar med påkostade råvaror.
Så lyckas du med citronsås
För att uppnå bästa resultat bör du använda färska kvalitetsingredienser och justera smaken efter personlig preferens. Det är också viktigt att inte låta såsen koka för länge efter att citronsaften har tillsatts, för då riskerar den att bli besk. För att lyckas riktigt bra med en citronsås behöver du vara noga med att balansera syrligheten från citronen med andra ingredienser, som grädde eller smör, för att skapa en harmonisk smak med viss komplexitet. En citronsås som bara smakar citron kan upplevas som alltför enkel.
Det passar att servera vår citronsås till fisk men se också till att ha någon komponent på tallriken som kan suga upp såsen, som ris eller potatis.
Gör så här
-
Hetta upp fiskbuljongen i en kastrull.
-
Tillsätt vitt vin och låt koka upp.
-
Häll i grädden, sänk värmen och låt sjuda i cirka 5 minuter.
-
Rör ner citronsaft, zest och honung.
-
Vill du ha en tjockare citronsås reder du den med lite maizena.
-
Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt mer citron.
-
Servera såsen varm till fisk eller skaldjur.
Vin som passar till citronsås:
Sauvignon Blanc
Torr riesling
Pinot Gris