Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Choronsås

Med sin distinkta smak av örter, tomat och rödvinsvinäger räknas choronsås som det ultimata komplementet till grillat kött.

En anrik sås som du med vårt recept gör på fem minuter

Choronsås, eller sauce béarnaise tomatée, är en variant av den klassiska bearnaisesåsen, som har sitt ursprung i det franska köket. Den skiljer sig från bearnaisesås genom att den är smaksatt med tomatpuré, vilket ger den en distinkt och lätt syrlig smak. Denna sås är uppkallad efter den franska kocken Alexandre Étienne Choron som levde på 1800-talet. Den är inte lika djupt rotad i den svenska matkulturen som bearnaisesås, och det är lite synd eftersom tomatpurén verkligen tillför en extra smakdimension.

Choronsås serveras traditionellt till grillat kött, där dess rika och krämiga konsistens kompletterar grillsmaken väl. Den kan också vara ett utmärkt tillbehör till ägg, i kycklingrätter eller användas för att ge en extra dimension till vegetariska rätter. 

Choronsås kan skära sig om temperaturen överstiger 70 °C. Ett effektivt sätt att kontrollera detta är att använda ett vattenbad, då det ger en mer förlåtande värme än direkt värme från spisen. Se till att smöret är rumstempererat, då blandar det sig bättre med äggulorna. 

Vårt recept på choronsås går snabbt att göra. Om du vill lägga till ett extra moment kan du inleda med att göra en reduktion på schalottenlök, vatten och vinäger. Du kan använda andra örter som timjan eller rosmarin i stället för dragon och persilja. En nypa rökt paprikapulver förekommer också i vissa recept på choronsås. En annan variant är att göra choronsås med mixade soltorkade tomater istället för tomatpuré.

Gör så här

 1. Koka upp en kastrull med vatten och placera en skål ovanpå kastrullen så att du får ett vattenbad.

 2. Vispa äggulor, vinäger och citronsaft i vattenbadet tills det blir tjockt och krämigt.

 3. Tillsätt smöret gradvis, vispa kontinuerligt tills såsen är slät och luftig.

 4. Rör ner tomatpuré, dragon och persilja. Ta av skålen från vattenbadet efter någon minut.

 5. Krydda med salt, peppar och eventuellt en extra skvätt vinäger.

 6. Servera din choronsås varm.

Ingredienser (4 pers)

 • 2 äggulor

 • 1 msk vitvinsvinäger

 • 1 msk citronsaft

 • 150 g smör, rumstempererat

 • 1 msk tomatpuré

 • 1 tsk hackad dragon

 • 1 tsk hackad persilja

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till  choronsås

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept