Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Calamari

Calamari är en klassisk medelhavsrätt som kan tillredas på många olika sätt. Här är ett recept på friterade bläckfiskringar som ger det mjuka köttet en krispig yta och smak av tomat och italienska örter.

Calamari är en rätt för alla tillfällen

Calamari är köttet från bläckfiskens bål som skärs i ringar. Även dess armar (tentakler) ingår ibland i calamari. Bläckfiskringar har en unik konsistens, de är mjuka men bjuder ändå på tuggmotstånd. Calamari kan tillredas på många olika sätt. Vi har valt att dela med oss av ett recept på friterad calamari. Fritering är den vanligaste tillagningsmetoden för bläckfisk. Det är framförallt kontrasten mellan det sega men mjuka köttet och den knapriga frityrsmeten som gör den här rätten till en mångsidig favorit. 

Calamari kan serveras som förrätt, varmrätt, tilltugg till ett glas vin i baren eller som tapas tillsammans med andra rätter. Vårt recept passar dig som vill servera calamari som en ordentlig förrätt eller lättare huvudrätt. Om du vill laga calamari på ett annat sätt rekommenderar vi grillad, bakad eller fylld calamari.

Gör så här

  1. Börja med tomatsåsen genom att värma olivolja i en kastrull på medelvärme. Fräs lök och vitlök tills de mjuknar. Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar. Låt sjuda i ca 15 minuter.

  2. Fortsätt sedan med själva calamarin genom att skölja bläckfiskringarna och torka dem med hushållspapper. 

  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och peppar i en skål. Vänd bläckfiskringarna i mjölblandningen.

  4. Värm olivolja i en fritös eller djup kastrull till 180 °C. Fritera bläckfiskringarna i omgångar i ca 2–3 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Den fina konsistensen påverkas om du friterar ringarna för länge.

  5. Servera den friterade bläckfisken med tomatsåsen, citronklyftor, hackad persilja och basilika.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g bläckfiskringar

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

  • 1/2 dl olivolja

  • 1 citron, skuren i klyftor

  • 1/2 dl hackad persilja

  • 1/2 dl hackad basilika

  • Tomatsås:

  • 1 msk olivolja

  • 1 lök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 burk (400 g) krossade tomater

  • 1 tsk oregano

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

Vin som passar till calamari

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept