Bombardino är en italiensk drink som blivit en riktig klassiker på skidorter runt om i världen. Den är perfekt att njuta av efter en lång dag i backen, när kylan börjar krypa inpå och man längtar efter något värmande. Med sin krämiga konsistens och smak av ägg och rom är bombardinon som en italiensk version av äggtoddy.
Gör så här
-
Värm likören och rommen försiktigt i kastrull.
-
Toppa med vispad grädde och pudra över choklad eller muskot. Njut!
Ingredienser (1 drink)
-
3 cl mörk rom
-
8 cl ägglikör
-
Grädde
Varifrån kommer bombardino?
Bombardinon har sitt ursprung i norra Italien, närmare bestämt Livigno i Lombardiet. Enligt legenden skapades drinken av en skidlärare på 1970-talet, som ville bjuda sina elever på något värmande efter en kall dag på fjället. Han blandade helt sonika det han hade till hands – ägglikör och rom – och vips var en klassiker född!
Idag hittar man bombardino på i stort sett varje skidort i Italien, och drinken har även blivit populär i andra alpländer. Hos oss på Vinoteket tycker vi att den passar perfekt som avslutning på middagen en kylig vinterdag, eller som en lyxig avec framför brasan.
Kan man byta ut spriten?
Traditionellt görs bombardino på just ägglikör och mörk rom, men det går förstås att variera drinken efter tycke och smak. Här är några förslag:
-
• Byt ut rommen mot cognac eller whisky för en annan smakprofil.
-
• Använd kaffelikör istället för rom, så får du en slags vuxenversion av en caffè latte.
-
• Prova att byta ut ägglikören mot Baileys eller annan gräddig likör.
-
• Gör en alkoholfri variant med kaffegrädde och vaniljsirap eller alkoholfri rom.
Oavsett hur du väljer att göra din bombardino är det en drink som definitivt höjer mysfaktorn. Och med sin krämiga konsistens och sköna värme är den som en kram i ett glas. Perfekt när vintermörkret kryper på!