En klassisk bisque är en tjock skaldjurssoppa med djup smak av hav och färska örter.
En legendarisk soppa där alla smaker tas tillvara
Bisque är ett ord från det franska köket. Det är en soppa som traditionellt är gjord på skaldjur, där buljongen fått ta smak av skalen. Bisque kännetecknas av sin släta och krämiga konsistens, som uppnås genom att mixa soppan och tillsätta grädde eller smör. Termen bisque kan inkludera pureade soppor gjorda på andra ingredienser. Vårt recept på bisque är dock en skaldjurssoppa med tydlig inspiration från det franska köket. Rätten sägs ha sitt ursprung i staden Bayonne, där den tros ha lagats med kräftor och vitt vin, på 1600-talet. 1601 publicerades ett recept på bisque i en fransk kokbok.
För att skapa en autentisk bisque börjar du med att rosta skalen för att sedan koka dem tillsammans med andra aromatiska ingredienser. Resultatet blir en rik och smakfull buljong när vätskan reducerats. Att laga en äkta bisque kan vara en tidskrävande process, men resultatet är en måltid som är rik på smak och kultur. Soppan har vunnit stor popularitet runt om i världen och har en hög gastronomisk status. Exakt hur hög beror mycket på om den görs med hummer eller andra skaldjur. Här utgår vi från räk- och kräftskal, men du kan ersätta med motsvarande mängd skal från hummer, eller blanda.
Bisque serveras ofta som förrätt eller som en lätt lunch eller middag. Ofta gör man en bisque på skalen och serverar skaldjurens kött på ett annat sätt, till exempel toast skagen. Du kan också lägga köttet i själva soppan vid serveringen.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Sprid ut skaldjursskalen och huvudena på en ugnsplåt och rosta dem i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de har fått färg.
-
Fräs morötter, lök och vitlök i smör i en gryta tills de är mjuka.
-
Tillsätt tomatpuré och koka i en minut.
-
Häll i vitt vin, fiskfond, lagerblad, timjan och rosmarin.
-
Koka upp och sänk sedan värmen.
-
Tillsätt de rostade skalen och huvudena och låt soppan sjuda i cirka 30 minuter.
-
Lyft upp skal och huvuden ur grytan och kasta dem.
-
Sila soppan och smaka av med salt och peppar.
-
Mixa soppan slät med en stavmixer.
-
Rör ner grädden och koka upp.
-
Servera bisque varm med nybakat bröd.
Ingredienser (4 pers)
-
2 kg räk- och kräftskal, samt huvuden
-
2 morötter, grovt hackade
-
1 gul lök, grovt hackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk tomatpuré
-
1 flaska (75 cl) torrt vitt vin
-
5 dl fiskfond
-
2 lagerblad
-
1 kvist timjan
-
1 kvist rosmarin
-
2 dl vispgrädde
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till bisque