Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Älggryta med kantareller

Älggryta med kantareller är en av det svenska kökets största klassiker.

Älg och kantareller matchar varandra smakmässigt

Kombinationen av mört älgkött och smakrika kantareller är en sann höjdpunkt för många matälskare i Sverige. Älgkött har en djup och fyllig smak som passar fint ihop med de aromatiska och lite söta kantarellerna. Om du kombinerar grytan med ett syrligt tillbehör, som vinbärsgéle, får du en rätt med både komplexitet och balans.

Älggryta med kantareller är ett långkok som inte kräver så mycket passning. Köket kommer att fyllas med härliga dofter som bygger upp en förväntan inför måltiden. Hur lång tillagningstid som behövs beror på vilken del av älgen som används. Innerfilé är generellt sett mörare än andra delar. En stek består ofta av flera muskelgrupper där vissa kan vara lite sega, om de inte tillagas länge på ganska låg temperatur.

Älggryta med kantareller är en älskad hösträtt

En anledning till att älggryta med kantareller har blivit en svensk klassiker är att älgjakten sammanfaller med kantarellsäsongen. Det är naturligt att kombinera de färska råvarorna, men du kan naturligtvis ta kött och svamp ur frysen och laga rätten när du vill. Älggryta med kantareller är en klassisk söndagsmiddag av finare slag, om ni inte har så pass stor tillgång på älgkött och kantareller att ni kan laga den ofta. Vissa är så lyckligt lottade att de kan det.

Till vårt recept på älggryta med kantareller passar det att servera kokt potatis och svartvinbärsgelé eller lingonsylt. Du kan även använda gelé eller lingon som smaksättning i grytan. Dekorera gärna med hackad persilja.

Gör så här

  1. Skär steken i mindre delar, salta och peppra.

  2. Stek köttet i smör i en stor gryta, vänd så alla sidor bryns.

  3. Tillsätt vetemjölet i pannan och rör om.

  4. Stek lök och vitlök separat tills löken är genomskinlig.

  5. Tillsätt löken, kryddor, vin, grädde och buljong till köttet i grytan. Koka upp och låt det puttra under lock på medelhög värme i 2 timmar.

  6. Stek kantarellerna i smör med lite salt och peppar.

  7. Blanda försiktigt ner kantarellerna i grytan när de fått fin färg.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g älgstek

  • 1 tsk soja

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 tsk timjan

  • 250 g färska kantareller (alternativt champinjoner)

  • 3 enbär

  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 2 lagerblad

  • 0,5 dl grädde

  • 5 dl buljong (vatten plus koncentrerad viltfond eller en buljongtärning)

  • 1,5 dl rött vin, syrah och cabernet sauvignon passar utmärkt

  • 1 stor gul lök, fint hackad

  • 1,5 msk vetemjöl

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till  älggryta med kantareller

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept