Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bästa årgången på 10 år i Chianti Classico

Det kan bli den bästa årgången på 10 år i Chianti Classico. Det rapporterar kooperaivet Geograficos vinodlare direkt från fälten i Toscana där de tillsammans med vinmakaren Alessandro Barabesi just nu är i full gång med skörden. 

Skörden är nu i full gång i Europa. I Toscana ser 2024 ut att bli ett riktigt bra år för vin och, om vi zoomar in ännu lite till, i området Chianti Classico blir det en årgång att minnas under lång tid framöver. Det menar Alessandro Barabesi, vinmakare på Geografico i Toscana. 

– I Chianti Classico förväntas skörden komma igång mellan de sista dagarna i september och början av oktober, och ser ut att bli en av de bästa under de senaste decennierna, förklarar han. 

Foto: Biagio är en av de historiska vinbönderna som odlar druvor under Geograficos flagg

Friska klasar i rätt kvantitet

Druvsorten sangiovese har stormtrivts i det torra och varma vädret med lite lätt sommarregn vid precis rätt tidpunkt. På fältet där druvorna till Geograficos Chianti Classico Contessa di Radda odlas ser druvklasarna friska ut och är precis tillräckligt många. 

– Nattemperaturerna, som har sjunkit avsevärt sedan mitten av augusti, kommer att göra det möjligt för druvorna att mogna perfekt. Om vi inte drabbas av några ogynnsamma väderfenomen kan vi få en årgång i Chianti Classico att komma ihåg under lång tid.

30% fler druvor än förra året

I det större området Chianti DOCG (över 15 000 hektar) däremot har druvorna redan börjat plockas. Geograficos druvodlare är till stor del koncentrerade till provinserna Siena och Florens, med ett fåtal i provinsen Arezzo.

Alessandro Barabesi berättar att i de tre områdena var säsongstrenden ganska homogen, med en begränsad förekomst av bladmögel mellan slutet av juni och början av juli, vilket dock endast påverkade kvantiteten. De högst belägna vinstockarna drabbades av torka men trots det är kvaliteten på druvorna utmärkt.

– Vi är tillbaka till de vanliga standarderna i Chianti, med +30% jämfört med den mycket svåra årgången 2023, berättar han. 


Foto: Alessandro Barabesi är vinmakare på Geografico

Vad är en bra årgång?

Det som påverkar hur en årgång blir är framförallt vädret under växtsäsongen. Generellt sett vill man ha mycket regn i början av våren för att sedan ha en lång period av mycket värme och sol. Svala nätter är även det ett plus eftersom aromerna då kapslas in i druvorna och koncentererar smakerna. 

Frost och hagel är inte önskvärt heller inte skadedjur, röta och andra sjukdomar såklart. 

Dessa faktorer varierar från område till område och därför skiljer sig årgångar åt i olika regioner, men även i olika mindre delar av samma region. 

4 viner från 4 årgångar i 4 delar av Toscana

Årgång: 2020

Vin: Geografico Borgo alla Terra Chianti Riserva 2020, 129 kronor

Område: Chianti

Beskrivning: Balanserad årgång, fylligt vin med silkeslena tanniner, toner av bär, svarta körsbär, trä och lång avslutning.

Årgång: 2021 

Vin: Geografico Contessa di Radda Chianti Classico 2021, 179 kronor

Område: Chianti Classico

Beskrivning: Den varma och inte särskilt laddade årgången möjliggjorde ett stort urval, vilket uttrycker en balanserad och harmonisk smak med mjuka tanniner och god uthållighet. Intressant utveckling över tiden.

Årgång: 2022

Vin: Geografico Bosco del Grillo Governo 2022, 129 kronor

Område: Rosso d'Italia (druvor plockade från olika delar av Toscana)

Beskrivning: Ungt och fruktigt, domineras av toner av färska röda frukter och en liten kryddighet, lättdrucket.

Årgång: 2023

Vin: Geografico Borgo Alla Terra Vernaccia di San Gimignano 2023, 129 kronor

Område: San Gimignano

Beskrivning: Frisk och livlig, kännetecknas av en trevlig syra som kommer att ge bra prestanda över tiden.

Relaterade produkter

Mer från Nyheter

Visa mer från Nyheter

Jag hjälper dig med vintips!