Krämig burrata på ljummen tomatsallad

Bjud på rumsvarm, krämig burrata på en bädd av saftiga och syrliga tomater till förrätt. Inget med det här receptet kan gå fel. (Och om du skär dig i fingret kan du skylla på kniven INTE burratasalladen.) 

Det här receptet på ljummen tomatsallad med krämig burrata är en både lätt och lyxig förrätt. 

Vad är burrata?

Det är en Italiensk ost gjord på mjölk från ko eller buffel. Tänk dig mozzarella fast med ett, istället för studsigt, krämigt hjärta. Smaken är mild men rikare och syrligare än en vanlig mozzarella.

Vad är skillnaden mellan burrata & mozzarella?

Burrata är en extra fin kvalitetsmozzarella. Den tillverkas genom att en mozzarella formas till en påse och sedan fylls med mjuk, trådig ostmassa och grädde. Burrata är ofta dyrare än mozzarella. Det beror på att den vanligtvis är handgjord och dessutom svårare att få tag på. 

Vad betyder burrata?

Burro på italienska betyder smör och det är precis vad den är, smörigt krämig. 

Vilket vin passar till burrata?

Vinet som serveras till burrata behöver möta upp både krämigheten och syrligheten. Välj därför ett vitt vin med hög fruktsyra. Och med det menas ett vin som får det att dra i sidorna av din tunga så att saliven ökar. Tänk dig hur det känns i munnen när du biter i en citronklyfta (fast inte fullt så surt). Till den här tomatsalladen med burrata tycker vi att du ska välja ett vitt vin som inte lagrats på ekfat och som kommer från samma land som osten - Italien. Även ett bubbel passar bra, eller ett krispigt rosévin för den delen. 

Gör så här

  1. Ställ ugnen på 175 °C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Sprid ut tomaterna och ringla över olja och flingsalt. 
  3. Skala två vitlöksklyftor, krossa under kniven och släng upp på plåten tillsammans med tomaterna. 
  4. Baka i 15 minuter eller tills tomaterna blivit lätt mjuka. Rör runt på plåten så de tar smak av vitlöken.
  5. Gör en dressing av olivolja, balsamvinäger salt och chiliflakes (alternativt färsk chili). Ta valfri mängd av vitlöken som gått tillsammans med tomaterna och finhacka ned i dressingen. 
  6. Plocka bort vitlöksklyftorna och blanda tomaterna med hälften av dressingen. Lägg upp på ett stort fat. 
  7. Plocka bladen av basilikaplantan och lägg upp på tomaterna. 
  8. Lägg upp de två burrataostarna på fatet och häll över den resterande dressingen.
  9. Sprinkla eventuellt över rostade pinjenötter/valfritt frö för lite crunch. 
  10. Servera med en bit rostat surdegsbröd. 

Ingredienser till 4 personer

  • 2 st burrata, rumsvarm (à 275 g)
  • 300 g körsbärtstomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk balsamvinäger
  • 5 msk olivolja
  • salt
  • chilipeppar
  • Pinjenötter/solrosfrön (valfritt)

Tips!

Ställ ut burratan utanför kylskåpet en bra stund innan servering. När osten är ljummen kryper smakerna fram. 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept