Strålande till en kraftig köttgryta, gärna på lamm eller kalv. Också gott till en ostbricka modell lagrad. Servera strax under rumstemperatur kring 17-18 grader efter att ha gett det lite syre i en karaff någon timme.
Stor, fruktig doft av mogna hallon, skogsbär tillsammans med mer torkad frukt som dadlar och fikon. Fyllig och stor fruktig smak med massor av skogsbär, svartvinbär, kryddor och fat. Lena men tydliga tanniner innan en relativt lång och fin avslutning.
2012 i Châteauneuf-du-Pape var ett kanonår som producerade fylliga och fruktpackade viner. Le Prince De Courthezon kommer från regionens enda kooperativ där alla små odlare är delägare varför kvaliteten alltid kommer i första rummet. Druvorna kommer ifrån flera olika, små vingårdslägen där alla har det gemensamma att de ger väldigt små skördeuttag (= koncentrerade druvor). Med 90 % Grenache och bara några skvättar Syrah och Mourvedre ligger allt fokus på ett så fruktdrivet och smakrikt vin som möjligt. Vinet är gjort av den välrenommerade vinmakaren Thierry Ferlay.
Utmärkelser
Guld - Guide des Vins Gilbert et Gaillard 2013
Guld - Concours des Faminalise 2013
Silver - Concours de la Foire d'Avignon 2013
Silver - International Wine Challenge 2013