• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 38 799 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Veneto

Staden Venedig är centrum i regionen Veneto. Det är en av Italiens 20 regioner och är känt för sin historiska dominans, sitt rika kulturliv och sina viner. Där är bland annat de välkända vinsorterna Amarone och Prosecco producerade.

Vinregionen Veneto är en av de viktigare i Italien och som producerar mer viner än flera av de större vinregionerna. Det handlar dock inte bara om kvantitet utan också kvalitet. Veneto tillverkar nämligen fler DOC-viner än någon annan region i Italien.

Ett gränsland

Veneto sträcker sig från Dolomiternas fot och Gardasjöns östra strand ut till Adriatiska havet. Det är ett varierande landskap av låga kullar och slättmark som både floder och kanaler genomkorsar. I södra delen av området befinner sig floden Pos delta. Nedanför bergen är klimatet svalt medan kustslätterna är varma. Därav ligger Veneto i gränslandet mellan ett maritimt och ett alpint klimat.

Veneto är indelat i två distinkta klimatregioner som lämpar sig för olika druvsorter. Den ena regionen ligger i öster och består av området mellan den venetianska lagunen, Trevisos kullar, floden Piaves slättland och Adriatiska havet. Den andra regionen ligger i väster i närheten av Guardasjön och staden Verona.

På grund av Venetos skiftande karaktär mellan berg och hav är jordmånen varierande. I de inre delarna utgörs den framförallt av vulkaniska mineraler, kalksten och avlagringar av sand, grus samt lera. Vid kusten är det lerjordar med inslag av kalksten och grus som dominerar.

Druvor

De vanligaste förekommande gröna druvorna i Veneto är Glera, Garganega, Verduzzo, Verdiso, Chardonnay och Pinot Grigio. Garganea trivs i det svalare norra delarna av regionen och är den vanligaste druvan i de vita viner som kommer från Soave och Gambellara. Glera är huvudingrediensen i Prosecco och har ibland samma namn som det mousserande vinet. I Prosecco ingår även Chardonnay och Pinot Grigio. De här druvorna trivs bäst på de varmare kustslätterna. Verduzzo föredrar sydsluttningar i inlandet då druvan mognar sent och därför behöver mycket sol.

Av de blå druvor som blir odlade i Veneto dominerar Corvina, Rondinella, Raboso piave, Refosco, Cabernet, Carmenere, Marzemino, Merlot och Oseleta. Corvina och Rondinella är ursprungsdruvor i regionen. De, liksom Oseleta, växer bäst i inlandet där temperaturen är mild, medan de övriga blå druvorna inte har något emot hettan vid kusten.

Viner

Vinproduktionen i Veneto är omfattande och det finns ett stort utbud av venetianska viner att välja mellan. Förutom de unika vinsorterna Prosecco och Amarone är andra välkända viner från Veneto de som är producerade i delregionerna Soave och Gambellara. Det är vita viner med en mild ton av citron och mandel.

Av de röda vinerna är de som produceras i delområdena Valpolicella och Bardolino värda att uppmärksamma på grund av deras robusta karaktär och sammetslena harmoni.

Prosecco är mousserande viner vilka förekommer både som frizzante och spumante. De är i regel lite sötare än champagne. Slutligen produceras även Amarone-viner i regionen Veneto. Det speciella med de vinerna är att de är tillverkade av druvor som fått torka innan jäsning. Metoden leder till att sockerhalten ökar och smaken blir mer koncentrerad.

Hittar du inte vinerna du letar efter?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: