Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Salento

(14)

Soliga Salento ligger i den syditalienska vinregionen Apulien. Här görs det vin i alla färger, men de mest kända är de röda och fylliga.

Salento har fått sitt namn av de italienska orden sole, mare och vento, som betyder sol, hav och vind. Här görs det röda, vita och roséfärgade viner. De kan också vara både stilla och mousserande samt både torra och söta. Men det är de röda, mer kraftfulla och rustika vinerna, som är de mest vanliga.

Klimatet i Salento

Apulien är känt för sin torra värme och en jord med bra fruktbarhet. Här skiner solen ständigt och landskapet är dominerat av olivlundar. Området omges av Medelhavet på tre sidor, vilket ger en konstant bris som kyler ner vinodlingarna, speciellt under sommarmånaderna.

Vilka druvsorter odlas i Salento?

Nästan femtio druvsorter är godkända för användning i Salento IGT-viner. Bland dem hittar du en blandning av italienska klassiker som sangiovese, montepulciano och pinot grigio. Listan innefattar även de välkända franska sorterna cabernet sauvignon, merlot och chardonnay. Blandningar kan innehålla vilken andel som helst av de sorter som är tillåtna inom odlingszonen. 

Lokala druvsorter från området:

Vilka är de bästa vinerna från Puglia?

Det är faktiskt vinerna från kvalitetsbeteckningen Salento DOC som anses vara bland de bästa i Apulien. Den innefattar vitt, rött och rosévin. 

Five roses

Leon de Castris rosévin Five Roses har blivit något av ett kultvin från Salento. Det är gjort på druvsorterna negroamaro och malvasia nera di Lecce. Det har en ljus körsbärsrosa färg och du hittar aromer av blåbär och röda vinbär, samt en del av ros. Vinet har en frisk syrlighet, struktur och en något bitter och fruktig avslutning. Det passar utmärkt till en risotto och till fiskrätter.

Det lokala köket i Salento

I Puglia är maten viktig. Här odlas väldigt mycket grönsaker såsom tomater, aubergine, zucchini, broccoli och smaksättare såsom chili, basilika och vitlök. Precis som i många andra italienska regioner äts här myckt pasta och regionalt bröd. Även smakrika kötträtter är en del av det lokala köket. Utöver det finns här havet. Med blåmusslor, bläckfisk och sjöborre samt tonfisk, torsk och svärdfisk. För att inte tala om alla lokala ostar såsom ricotta, mozzarella och caciotta. Precis som vinerna från Salento är alltså maten väldigt mångfacetterad. Ett vin för varje maträtt. 

Vilken mat passar till vinerna från Salento?

Till de röda mustiga Salento-vinerna på druvsorten negroamaro till exempel passar grillat kött eller kyckling, samt till en klassisk italiensk lammgryta riktigt bra. Till de friska vita, milda smaker från havet. Testa även en pepprig musselgryta till något av regionens roséviner.