Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Negroamaro

(3)

Negroamaro – södra Italiens mest älskade blå druva.

Välkommen att upptäcka Negroamaro, södra Italiens mörka hemlighet, som ger matvänliga viner med mycket sol, värme och karaktär.

Negroamaro

Negroamaro är utan tvekan den populäraste blå druvan i den syditalienska regionen Apulien. Välkommen att upptäcka södra Italiens mörka hemlighet, som ger matvänliga viner med mycket sol, värme och karaktär.
Pizza, kött eller hårda ostar? Negroamaroviner är ofta rustika, något kärva och har en viss sötma. Därför passar de till mycket, men det är också ett vin som är trevligt att dricka bara för sig.

Karaktärsdrag

Viner gjorde på negroamaro är fylliga, kryddiga med dofter av mörk frukt och tobak. Vinet har ofta en djupt röd färg med något högre alkoholhalt och en liten sötma. Du hittar våra viner gjorda på negroamaro under smakprofilerna Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt.

Ursprung

Negroamarodruvan härstammar troligtvis från Grekland, men idag odlar man druvan främst i södra Italien. Salento i Apulien är det mest kända distriktet. Detta är en region med en kalkhaltig jord som ger generösa skördar, och ett klimat som kräver en druva som klarar av att stå emot sol, hetta och torka. Men de finaste vinerna hittar vi hos vinodlarna närmast kusten, där det svala klimatet kyler ner druvorna under nätterna.

Negroamaro som matvin

Negroamaro är ett vin som är lätt att matcha med mat. Det passar till exempel utmärkt till kraftiga kötträtter, tomatbaserade rätter som pizza och lasagne samt till lagrade hårdostar. Eller varför inte njuta ett glas tillsammans med grillad tonfisk? Vinet fungerar också utmärkt som sällskapsvin.

Kuriosa

Negromaro är en mörk druva med tjockt skal som ger vinet dess djupt röda – ibland nästan svarta – färg. Namnet negroamaro betyder just "svart och bitter". Vinerna kan upplevas som kraftiga och kärva, och därför är detta kanske inget vin för den absoluta nybörjaren. Men beroende på vinodlaren kan faktiskt negroamarodruvan likaväl förvandlas till ett lättare vardagsvin eller ett fruktigt rosévin. Det är också vanligt att blanda negroamaro med andra druvor som malvasianera, sangiovese och montepulciano.