Puglias smakrika druva
Nero di Troia är en äldre, klassisk druvsort som odlas främst i regionen Puglia. Regionen ligger på klacken på Italiens stövel och gränsar mot det Adriatiska havet. Druvskalet är mörkt, vilket vi hör på namnet "Nero" som betyder svart på italienska. Druvorna är medelstora och växer i stora klasar.
Det finns olika varianter av Nero di Troia, de två vanligaste är Ruvese och Canosina. Ruvese har lite större druvor och var framförallt populär förr då den producerar mycket vindruvor per hektar. Men man tror att Canosina är den äldsta av de två. Druvan är något mindre i storleken och ger inte lika mycket skörd, men den har fått ett uppsving i popularitet genom användningen i mer högkvalitativa viner. Nero di Troia mognar sent och skördas inte förrän mitten till slutet av oktober. Om man ser till vingårdarnas storlek är det här den tredje mest populära druvan från området.
Druvans ursprung
Nero di Troia druvans ursprung är inte helt säkert men många tror att den kom till Puglia med grekiska kolonisatörer under antiken. Legenden säger att den grekiska krigshjälten Diomedes tog med sig druvan dit efter att den antika staden Troja föll. Andra tror att namnet hänvisar till staden Troia som ligger i norra Puglia. En tredje möjlighet är att namnet kan komma från den albanska staden Cruja som ligger tvärsöver det Adriatiska havet. Cruja översatt blir "Troy". Uva de Troia och Sumarello är andra namn på druvan, beroende på var i regionen den kommer ifrån.
Doft och smak
Smaken är fruktig och smakrik och ger en silkeslen känsla i munnen med mycket balanserad syra. Aromer av viol och skogsbär med undertoner av vanilj, örter och stjärnanis. Smakerna som följer därefter är körsbär, plommon, hallon tillsammans med mörk choklad. Stark och mörk i färgen.
Passar till
Den går väldigt bra ihop med mustiga kötträtter och pasta. Bäst serverad mellan 16 - 20 grader.