Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Puglia/Apulien

(21)

Apulien ligger i sydligaste Italien, i klacken. Puglia heter det på italienska och har med sitt varma medelhavsklimat många soltimmar, svalkande havsbriser och aldeles röd järnrik jord. En idealisk miljö för att odla vin, särskilt kraftfullt, rött vin.

Vad är Puglia?

Puglia eller Apulien som det heter på svenska är en region i södra Italien. Här görs det bland annat vin, mest rött men även vitt. Puglia är den region i Italien där det odlas mest druvor i hela Italien. De mest kända städerna i Puglia är Lecce, Bari och Salento.

Vart ligger Apulien?

Puglia är Italiens sydöstligaste region. Längst ned i stövelns klack. Här möts det adriatiska och det joniska havet. Österut, nås Albanien och Grekland med båt på bara någon timme.

Varför kallas det den italienska klacken?

För att Apulien ligger längst ned i det stövelformade landet Italien, i stövelns klack.

Vilka druvsorter odlas i Puglia?

Distrikten i Puglia är mest kända för druvorna nero di troia i norr, negroamaro i söder och primitivo från de centrala delarna. Druvorna från regionen ger robusta och kraftfulla rödviner.

Det varma klimatet gör det svårt att odla de flesta vita druvor, men den inhemska sorten verdeca går bland annat att hitta.

I den mellersta delen av Puglia har det bildats ett kluster av DOCs (Denominazione di Orgine Controllata, vilket är en kvalitetsbeteckning för vin i Italien), där bland annat det söta vinet baserat på druvsorten muscat framställs.

Fun fact: primitivo är samma druvsort som kaliforniska zinfandel.

Druvor som odlas i Apulien:

Blå:

  • Nero di Troia
  • Negroamaro
  • Primitivo

Gröna:

  • Verdeca
  • Bianco d’Alessano
  • Fiano Minutolo

Vilka olika typer av vin finns i Puglia?

De mest kända vinerna härifrån är röda och gjorda på druvsorterna primitivo, negroamaro och nero di troia. Även vitt vin finns här och då är det oftast gjort på någon internationell druvsort såsom chardonnay eller den lokala Verdeca. Det görs mest vin i hela Italien här men mycket transporteras och buteljerat på annan plats. De här är de mest populära röda vinerna från Puglia just nu. 

En hel del mousserande vin har även börjat framställas, både som det enklare, pärlande, vita, vinet frizzante och det lite bubbligare spumante.

Fun fact: I Puglia dricker man mer mousserande vin än i någon annan region i Italien.

Hur smakar vin från Apulien?

Det soliga klimatet och den röda järnrika jorden gör att druvorna mognar ordentligt. Med söta druvor kommer alkoholstarkt vin och vinerna härifrån är ofta både smakrika och starka. Ibland används appassimentometoden, det vill säga när druvorna torkas innan de pressas. Det ger ännu mer koncentrerade viner som ibland är lite söta i smaken.

Vilket vin från Apulien är bäst?

Det finns flera vintyper med den högsta kvalitetsbeteckningen DOCG i Puglia.

  • Castel del Monte Bombino Nero DOCG
  • Castel del Monte Nero di Troia RiservaDOCG
  • Castel del Monte Rosso Riserva DOCG
  • Primitivo di Manduria Dolce NaturaleDOCG

Det finns även en hel del med beteckningen DOC (som klassas något lägre än DOCG men fortfarande är bra vin). Några av dem är: 

  • Aleatico di Puglia  DOC
  • Brindisi DOC
  • Castel del Monte  DOC
  • Gravina  DOC
  • Lizzano  DOC
  • Martina o Martina Franca DOC
  • Moscato di Trani DOC
  • Negroamaro di Terra d’Otranto DOC
  • Ostuni DOC
  • Primitivo di Manduria DOC
  • Salice Salentino DOC
  • Orta Nova DOC

Vad passar det till för mat?

I Puglia äts ordentligt med mat. Om du tackar nej när en mamma från Puglia frågar om du vill ha mer, blir hon förolämpad.

Här odlas ett överflöd av grönsaker såsom tomater, auberginer, zucchini och bönor. Även ostar och charkuterier tillverkas. För att inte tala om pastan och de friterade små inbakade pizzorna ”panzerotti”.

Vinet från området passar till maten från detsamma, det är sen gammalt. Men, om du vill laga något som passar till ett smakrikt, rött vin från Puglia utan att lära dig ett helt nytt kök räcker det att bara tända grillen. Vin från Apulien är nämligen ofta riktigt bra grillviner.

Är vin från Puglia bättre än vin från Sicilien?

Även om både Puglia och Sicilien ligger i södra Italien är klimatet och jordmånerna väldigt olika. Därför skiljer sig vinerna från de båda områdena väldigt mycket åt. På Sicilien finns en mångfald lokala druvsorter som bara odlas där. Samma gäller Apulien. Vilka som är bäst avgör du. Det här är de bästa vinerna från Puglia just nu enligt våra kunder.

Är vin från Puglia bättre än vin från Veneto?

Samma gäller här. Två olika regioner i Italien med olika klimat och lokala druvsorter. Det som kan vara en likhet mellan viner från Puglia och viner från Veneto är att viner från de båda regionerna kan vara smakrika och alkoholstarka. I Veneto görs många röda viner på appassimento-metoden och liknande sätt där en del druvor torkas innan pressning. Den används ibland även i Apulien.

Vilket som är bäst är svårt att säga då det finns så många olika viner i de båda regionerna. Veneto har dock prestige-vinet Amarone som har en högre klass än övriga.

Är vin från Puglia bra?

Om du tycker om smakrika röda viner kommer du troligtvis att uppskatta vinerna i Puglia. Dock finns här även lättare vitt som passar bra till områdets alla fina fisk- och skaldjursrätter.

Vad kostar vin från Apulien?

Än så länge är vin från Apulien fortfarande väldigt prisvärd jämfört med övriga Italien. Dels beror det på den stora produktionen vin som görs här, dels för att området inte är lika välkänt för sina viner. Än. Priserna varierar. På Vinoteket finns viner som är väldigt prisvärda från Puglia, många är stora kundfavoriter.

Kan man lagra vin från Puglia?

Många av de enklare vinerna är inte gjorda för att lagras, snarare bäst att dricka unga. Dock finns undantag.

Vad ska man äta för mat till vin från Apulien?

Rött vin från Puglia passar perfekt till den grillade köttbiten. Även en mustig gryta eller en lagrad bit ost är gott till. De lättare vita vinerna är toppen till lokala delikatesser såsom musslor tillagade med vitlök och tomat eller fisk i ugn med oliver serverad till en aubergine-gratäng.