Stroppiana Barolo Bussia Riserva 2013
Djupa och intensiva aromer av röda frukter såsom plommon och körsbär med toner av rökigt trä, cigarrlåda och kakao. Silkeslena och strama smaker av vit tryffel, mogna körsbär i likör, fatkryddor och en perfekt avvägd tanninstruktur. Vinets främsta karaktäristik är dess fantastiskt långa och varma avslut.
Beskrivning
Stroppiana är en familjeägd vingård på 5,5 hektar vinmark som grundades av farfar Giuseppe och farmor Oreste i början av 60-talet och drivs idag av sonsonen Dario, hans fru Stefania och deras två barn. Vingården ligger i hjärtat av den lilla byn La Morra som är känd för sina kraftfulla och uttrycksfulla Barolo-viner. Giuseppe är uppväxt på vingården med sin farfar och har även studerat på lantbruksinstitut, vilket han anser är det bästa av två värdar, då det ger möjlighet att både få vara med på fältet men även förstå uppbyggnaden. Det viktigaste för Dario är att man ska känna till de olika unika växtlägena i hans viner, vilket han verkligen har lyckats med. Stroppianas Barolo Bussia Riserva har en årlig skörd på endast 4000 flaskor. Druvorna skördas i mitten av oktover och fermenteras därefter med skalet på under 10-15 dagar vid en kontrollerad temperatur som inte överstiger 30 grader. I slutet av fermenteringen överförs vinet till stora slovenska ekfat där det får mogna i 36 månader för att därefter tappas på ståltank och buteljeras efter ett par månader innan det släpps till försäljning. Det är en djup, intensiv och komplex Barolo.
Produktinformation
- Lagerstatus
- 22 st
- Lagring
- Kan lagras 10 år +
- Karaktär
- Stramt & Nyanserat
- Land
- Italien
- Region
- Piemonte
- Distrikt
- Barolo
- Producent
- Cantina stroppiana
- Huvuddruva
- Nebbiolo
- Druvor
- 100% Nebbiolo
- Typ
- Kork
- Volym
- 750 ml
- Sockerhalt
- <0.3 g/100ml
- Alkoholhalt
- 14.5%
- Kategorier
-
-
Cantina stroppiana
Stroppiana är en familjeägd vingård på 5,5 hektar vinmark som grundades av farmor Giuseppe och farfar Oreste i början av 60-talet och drivs idag av sonsonen Dario, hans fru Stefania och deras två barn, Altea och Leonardo.
-
Nebbiolo
Nebbiolo- den ädlaste och enda tillåtna druvan i de legendariska Piemontesiska vinerna Barolo och Barbarescco. Dock är Nebbiolo så mycket mer än bara dessa viner och här har du möjlighet att upptäcka dess brädd.
-
Piemonte
Piemonte, som betyder ”landet vid bergets fot”, är känt för sin goda mat och inte minst för sina fina viner, som många anser vara landet bästa. Några av de mest kända vinerna från regionen är Barolo och Barbaresco.
-
Barolo
Barolo är ett rött DOCG-vin från Piemonte, beläget i norra Italien. Vinet är gjort 100% på Nebbiolodruvan och måste ha en alkoholhalt på minst 13%. Barolo är ofta beskrivet som ett utav Italiens bästa viner och har lagringspotential.