Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cantina stroppiana

(6)

Stroppiana är en familjeägd vingård på 5,5 hektar i byn La Morra i Piemonte. Den grundades av farfar Oreste i början av 60-talet och drivs idag av sonsonen Dario, hans fru Stefania och deras två barn, Altea och Leonardo.

Stroppiana - en familjegård i hjärtat av La Morra i Piemonte

Vingården Stroppiana ligger i hjärtat av den lilla byn La Morra i Piemonte, känd för sina kraftfulla och uttrycksfulla Barolo-viner.

Idag är det Dario Stroppiana som tillsammand med sin fru Stefania tar hand om allt - från fält till flaska. Parets barn Leonardo och Altea är även de involverade i vingården. De är fjärde generationen då deras farfarsfar Oreste var den som en gång köpte den lilla gården på 5,5 hektar.

Delvis belägen i det fina cru-distriktet Bussia

Stroppiana är belägen 400 meter över havet delvis i det berömda och mycket uppskattade cru-distriktet Bussia. Den årliga produktionen uppgår till 35 000 flaskor. 

Barolo, nebbiolo och barbera, med mera..

La Morra ligger i närheten av Alba känt för druvsorterna dolcetto, barbera och nebbiolo samt viner som får namn efter områden såsom Langhe och Barolo.

Skörd och vintillverkning

Skörden börjar när druvorna är helt mogna. Generellt mjukpressning följs av traditionell jäsning på skalen under 7 till 12 dagar med täta överpumpningar.

Dolcetto är en druvsort som mognar tidigast, lagras i ståltankar (för att bevara fruktigheten) och tappas sedan på flaska följande sommar, när vädret är varmt. Barbera är den andra druvsorten att skördas och därefter den mycket sent mognande druvsorten, tillika kungen av Piemonte - nebbiolo