Lättare rätter baserade på grönsaker, fisk- och skaldjur eller ljust kött kan få ett riktigt lyft av en skvätt vitt vin. Men vilken typ av vin ska man välja och vilka bör man undvika? Lär dig att använda vitt vin i grytorna på rätt sätt!
Vitt vin i matlagning
Det är framförallt det vita vinets friskhet som gör tricket, eftersom syra är en viktig komponent i matlagning. Syran ger också en fin kontrast i gräddiga och krämiga rätter och kan bryta ner protein i kött så att det blir mer mört. Alkoholen hjälper till att frigöra smakämnen och ger mer djup i smakerna.
Torrt vitt vin till matlagning
Torrt vitt vin som är friskt och fruktigt passar oftast bäst i matlagning. Försök att matcha vinets karaktär med rättens för att inte vinet ska ta överhanden.
Bra vitt vin till matlagning
Exempel på bra smakförhöjare i mat är torra, friska och fruktiga viner på druvorna chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, riesling och muscadet. Vinerna passar fint i fisk- och skaldjursrätter, risotto, krämiga soppor och såser. Till rätter med ljust kött som kyckling kan man med fördel välja ett lite smakrikare vin utan fatlagring, till exempel en fyllig riesling eller chardonnay.
Vilka viner ska man undvika?
Vita viner med kraftiga toner av ekfat är ingen höjdare i matlagning eftersom de riskerar att få maten att upplevas som besk.
Sparat vin i matlagning
Det går fint att använda slattar av vin som frysts ned eller överblivet vin som du sparat, så länge inte vinet blivit dåligt. Vinet du har i matlagningen ska vara något du själv kan tänka dig att dricka.
Kan man dricka samma vin som man lagar mat med?
Det kan man absolut, och speglingarna av smaker blir då extra snygg. Men många vill inte slösa bort sitt finaste vin i maten, eftersom en del av aromerna kokar bort. Det räcker att man håller sig till ett vin i samma stil i grytan som i glaset för att få en fin smakbrygga. Undvik att använda ett moget vin i maten och ett ungt till maten, eller ett smakrikt och fylligt i maten och ett lätt och friskt som måltidsdryck, och vice versa.
När bör vinet tillsättas?
När vin används i matlagning vill man koka bort det mesta av alkoholen, men behålla smakerna. Om vinet får koka med alltför länge så kan smakerna mattas av, tillsätts det för sent kan alkoholsmaken ta över. Men det finns undantag – som crème ninon, där en skvätt champagne ska hällas i soppan just innan servering.
Ersätta vitt vin i matlagning
Det tar längre tid än många tror för att alkoholen ska försvinna helt genom tillagning. Vill du undvika alkohol eller har inget vin tillgängligt så kan du prova att tillsätta lite extra buljong och citron i din rätt istället.