Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Volatila syror

Har du råkat ut för ett surt vin, som är  syrligt att det nästan sticks? Då kan vinet ha drabbats av en defekt som kallas "volatila syror". I vinskolan lär vi dig allt om hur du upptäcker volatila syror hos vin, och om det finns något du kan göra åt det.

Vad är volatila syror?

Volatila syror är en grupp organiska syror som finns i vin och kan påverka både doft och smak. De är flyktiga, vilket innebär att de lätt avdunstar och gör sig påminda i vinets arom. Ättiksyra är den mest kända av de volatila syrorna och kan uppstå i vinet genom bakteriell aktivitet. I lagom mängd bidrar de till vinets komplexitet, men i höga koncentrationer kan de anses vara en defekt.

Är surt vin och vin med volatila syror samma sak?

Så, är ett surt vin detsamma som ett vin med volatila syror? Nej, det är det inte. Medan syrlighet i olika grader i vin är önskvärt och viktigt för vinets struktur och fräschör, är volatila syror ofta ett tecken på ett problem och kan indikera att vinet är på väg att bli dåligt. Det är därför viktigt att skilja mellan dessa två begrepp.

Hur vet man att vinet har volatila syror?

När vinet har en tydlig doft av ättika eller nagellackborttagare, kan det vara ett tecken på att det innehåller en hög nivå av volatila syror. Detta kan upptäckas genom att dofta på vinet; om doften är stickande och påträngande, kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Hur luktar volatila syror?

Lukten av volatila syror kan variera, men ofta beskrivs den som en skarp och sur ättikslukt. I vissa fall kan det även påminna om lösningsmedel. Om dessa dofter är subtila kan de dock bidra till vinets karaktär utan att vara störande.

Hur smakar volatila syror?

Smaken av volatila syror i vin kan vara sur och skarp. Precis som med doften, kan syrorna bidra till en intressant och komplex smakprofil, så länge de är balanserade. Är de däremot för dominerande kan vinet kännas spretigt och oangenämnt i smaken.

Kan det vara önskvärt med volatila syror?

I små mängder kan volatila syror faktiskt vara önskvärda, eftersom de kan tillföra komplexitet och djup till vinets aromprofil. Som alltid handlar det om balans, och i rätt sammanhang kan dessa syror vara en del av vinets unika karaktär. Ett exempel på vin där ibland volatila syror är önskvärda är vissa naturviner.

Hur ser volatila syror ut?

Volatila syror är inte synliga för blotta ögat. Deras närvaro märks enbart genom doften och smaken hos vinet.

Kan jag rädda ett vin som har volatila syror?

Om ett vin har en överväldigande mängd volatila syror är det svårt att ”rädda” det. I vissa fall kan en liten mängd luftning minska upplevelsen av dessa syror något, men det är ingen garanti. Har du råkat ut för en flaska vin med volatila syror bör du därför reklamera det.

Vill du veta mer om "dåligt" vin?

Läs vår artikel om defekt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan