Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Reduktivt vin

Har du råkat ut för ett vin som nästan luktar som ruttna ägg? Då kan vinet ha fått för lite syre, och drabbats av något som kallas reduktiv karaktär. I vinskolan lär vi dig allt om hur du upptäcker om ett vin är reduktivt, och om det finns något du kan göra åt det.

Vad är reduktivt vin?

Ett vin kan vara defekt på flera sätt. Ett exempel på ett defekt vin är ett vin med reduktiv karaktär. Ett reduktivt vin har under tillverkningsprocessen fått för lite syre och får därför en obehaglig lukt med inslag av svavel, eller ruttna ägg. Vin med skruvkork löper större risk att drabbas av defekten. Ett vin som har fått för mycket syre blir i stället oxiderat.

Hur vet man att vinet är reduktivt?

Ett vin som är oavsiktligt reduktivt ger ifrån sig signaler som ofta är lätta att upptäcka. Dessa signaler är vanligen tydliga i doften men kan också märkas i smaken. Om du stöter på ett vin som verkar ha en ovanlig eller obehaglig doft, kan det vara värt att undersöka vidare om vinet är reduktivt.

Hur luktar reduktivt vin?

Doften är en av de första indikatorerna på att något inte står rätt till med vinet. Ett reduktivt vin kan ha en skarp doft av svavel, ruttna ägg, lök eller kokta grönsaker. Dessa aromer är inte direkt inbjudande och kan vara en indikation på att vinet har genomgått en oönskad reduktiv process.

Hur smakar reduktivt vin?

När det kommer till smaken kan ett reduktivt vin kännas platt och sakna den komplexitet eller fruktighet som man förväntar sig. Det kan också finnas en metallisk eller kemisk smak som inte är särskilt tilltalande. Dessa smakförnimmelser är tecken på att vinet inte är i sin bästa form.

Hur ser reduktivt vin ut?

Utseendemässigt kan det vara svårare att avgöra om ett vin är reduktivt, eftersom förändringarna främst sker i arom och smak. Vinets färg och klarhet är oftast inte påverkade i en reduktiv process.

Kan en reduktiv karaktär hos vin vara önskvärd?

Det är viktigt att skilja på en medvetet reduktivt vinmakarstil och när ett vin blivit oavsiktligt reduktivt. Vinmakare kan välja att begränsa vinets exponering för syre för att bevara vissa fräscha och fruktiga karaktärer, till exempel hos vissa naturviner. Men när vi talar om ett defekt och oavsiktligt reduktivt vin, handlar det om en obalans i vinets kemiska processer, där en brist på syre kan leda till oönskade svavelhaltiga föreningar.

Kan jag rädda ett vin som är reduktivt?

Det finns faktiskt hopp för vissa reduktiva viner. Genom att lufta vinet ordentligt kan man ibland hjälpa till att avlägsna de oönskade dofterna. Detta görs bäst genom att hälla vinet i en karaff eller ett större glas och ge det tid att "andas". Syret som vinet kommer i kontakt med kan bidra till att neutralisera de svavelhaltiga föreningarna och därmed förbättra både doft och smak.

Vi på Vinoteket värnar om varje vinupplevelse och vill att varje glas ska vara en njutning. Om du stöter på ett vin som verkar reduktivt, ge det en chans att luftas. Skulle det fortfarande inte leva upp till förväntningarna, är det ett ypperligt tillfälle att utforska vårt noggrant utvalda sortiment och hitta en ny favorit att fylla glaset med.

Vill du veta mer om "dåligt" vin?

Läs vår artikel om defekt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan