Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Korkskadat vin

Luktar vinet som som blöt hund eller fuktig källare? Då kan det ha blivit korkskadat. I Vinotekets vinskola lär du dig allt om korkdefekt och hur du upptäcker det.

Vad är korkskadat vin?

Korkskadat vin, även känt som korkdefekt eller TCA (trikloranisol), uppstår när en kemisk förening i korken kontaminerar vinet. Det är viktigt att förstå att det inte är vinmakarens fel utan snarare en olycklig slump i vinproduktionen.

Hur vet man att vinet är korkskadat?

När du öppnar en flaska och känner en lukt som påminner om blöt kartong, mögel eller en fuktig källare bör varningsklockorna ringa. Genom att smaka på vinet kan du hitta fler tecken på att vinet kan vara korkskadat.

Vinet har korksmulor i sig – betyder det att vinet är korkskadat?

Ett stort missförstånd kring korkdefekt är att ett vin som innehåller små bitar av kork skulle vara korkskadat. Så är alltså inte fallet. I själva verket kan man inte upptäcka korkdefekt med blotta ögat.

Hur luktar korkskadat vin?

Lukten hos ett korkskadat vin brukar liknas vid våt wellpapp eller fuktig källare. Lukter som blöt hund eller rutten frukt är andra beskrivningar som förekommer.

Hur smakar korkskadat vin?

Vinets friskhet och fruktighet är ofta dämpade eller i vissa fall helt frånvarande. Istället kan det framstå som platt och livlöst, med en distinkt obehaglig eftersmak.

Hur ser korkskadat vin ut?

Visuellt kan det vara svårt att avgöra om ett vin är korkskadat. Vinets utseende förändras sällan på grund av korkdefekt.

Kan jag rädda ett vin som är korkskadat?

När ett vin är korkskadat finns det tyvärr ingen återvändo. Det är alltså inget som kan åtgärdas genom luftning eller andra metoder, utan det är bara att hälla ut.

Har du råkat ut för ett korkskadat vin från Vinoteket kan du alltid reklamera det.

Vill du veta mer om "dåligt" vin?

Läs vår artikel om defekt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan