Vilket vin passar till varmrökt lax?

Varmrökt lax kan vara en svår smakkompis till vin. Men det går att få till! Läs våra tips om hur fina möten kan uppstå.

Rökighet, sälta, umami och aningen sötma. Den varmrökta laxen bjuder på en generös och spännande smakbild. Kanske inte den självklaraste maten att matcha med vin, men när det blir rätt kan det bli fantastiskt.

Viner som passar till varmrökt lax

Med den här utmanande rätten behöver man tänka till. Vinet ska inte vara så kraftfullt att smakerna begravs, men rökigheten i laxen får inte heller ta över. Här passar viner med tydlig aromatik och hög syra bra. Vi har också laxens umami, den femte grundsmaken, att ta hänsyn till. Den kommer inte alls överens med tanniner i vin. Vi landar därför i fruktiga viner med låga tanniner och lätt till medelkraftig kropp. En stil som går att hitta bland vita viner, roséviner, mousserande vin, och till och med vissa röda viner. Vi tittar på vilka.

Vitt vin till varmrökt lax

Till den varmrökta laxen kan du med fördel välja bland fruktiga vita viner utan ekfat. Är laxen kraftigt rökig så är ett friskt och aromatiskt vin en vinnare. Sauvignon blanc, pinot gris och riesling är några trevliga matchningar. Gewürztraminer är ett annat alternativ som dessutom har en kryddighet som är intressant till rättens pikanta natur. Vinernas blommiga toner rimmar fint med rökigheten, och friskheten tar hand om sältan och fettet.

Vitt vin till varmrökt lax med feta tillbehör

När varmrökt lax serveras med en smör- eller gräddsås, eller i en krämig smörgåstårta, så dämpas rökigheten något. I dessa fall brukar en smörigt vitt vin med ekfatslagring vara en trogen vapendragare. Fylligheten i vinet möter upp rättens kropp och syran tuggar sig igenom fettet. Prova en fatlagrad chenin blanc eller chardonnay. Gärna en elegantare sådan från gamla världen, med ursprung som Bourgogne och Loire.

Rosévin till varmrökt lax

Bland roséviner kan man gärna välja ett vin i den lite mer fruktiga och fylliga stilen. Rosévinets frukt blir en fin kontrast mot rökigheten och syran möter rättens sälta och fett. Testa ett rosévin på druvorna cabernet sauvignon eller syrah till exempel.

Fylligt rosévin

Mousserande vin till varmrökt lax

Här kan du välja bland friska mousserande viner av olika stil: crémant från Bourgogne eller Loire, cava och champagne är några av kandidaterna. Även mousserande roséviner kan harmoniera fint med den varmrökta laxen.

Kan man dricka rött vin till varmrökt lax?

Det går att matcha rött vin till varmrökt lax, men var lite försiktig med ditt val. Håll dig till de lätta och bäriga stilarna och undvik kraftfulla tanniner. Ett mjukt vin på pinot noir, gärna väl avkylt, kan fungera fint. Adderar du lite extra sälta och fett till maten så kan du skapa en smakbrygga som gör mötet ännu mer behagligt.

Lätt rött vin

Vill du lära dig mer om att para vin och andra sorters lax? Läs vår guide om vin och lax och kombinera favoritfirren med rätt vin utan problem.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan