Toast skagen är en älskad svensk klassiker som verkligen kommer till sin rätt med ett krispigt och gärna kylt vin i glaset.
Toast skagen skapades 1958 av kocken Tore Wretman och är starkt förknippad med hav, sommar och festligheter. Ett bra vin till toast skagen får inte stjäla showen från dillen och räkorna, som ger rätten en subtil men delikat smakprofil. Samtidigt behöver vinet nå igenom den feta majonnäsen genom att ha en viss friskhet.
Vitt vin till toast skagen
Man rekommenderar ofta chablis till toast skagen. Chablis har en frisk syra och en mineralitet som går bra ihop med räkor och löjrom. Ett annat bra val är att servera riesling till toast skagen. Ett rieslingvin som inte är för sött och har en syra och fruktighet matchar den eleganta toast skagen perfekt. Precis som chablis har rieslingdruvan ofta toner av mineraler som går väl ihop med smakerna från havet.
Varför inte ett glas champagne?
Toast skagen serveras ofta som förrätt i finare sammanhang. Till en toast skagen toppad med en rejäl klick löjrom är champagne ett elegant och naturligt val. Välj gärna en torr eller halvtorr champagne med tydlig syra. Det matchar den salta, feta och krämiga skagenröran. En cava kan också passa om vinet har de här egenskaperna.
Ska man undvika rött vin till toast skagen?
På Vinoteket brukar vi inte ge absoluta rekommendationer enbart baserat på vinets färg. Det blir ett för enkelt sätt att resonera med det enorma utbud vi har idag. Med det sagt så så är toast skagen en fet rätt med mild men delikat smak och den serveras vanligtvis kall. Det är tre faktorer som talar mot att dricka rött vin till skagentoast. För att det ändå ska bli bra med ett rött vin bör det ha en lätt kropp, låga tanniner och viss syra. Bourgogne på pinot noir eller en kyld beaujolais nouveau kan ha mycket att tillföra utan att överrösta smakerna i toast skagen.