Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till risotto

En god risotto är bland det bästa som finns och kan göras i alla möjliga olika variationer. Nedan tipsar vi om fyra risotto-varianter och hur du kan tänka när du väljer vin att servera till.

Risotto är en variationsrik rätt som dessutom inte alls är så svår att laga som många tror. Det är även en riktig smakfriare i kombination till vin.

Kombinera risotto och vin

Krämigheten i risotton och den ofta generösa mängden ost gör den till en perfekt kompis till vin och i synnerhet till vin med en frisk syrlighet. I övrigt är det huvudingrediensen som får leda vägen, t.ex. svamp, skaldjur eller sparris. 

De mest klassiska är sparrisrisotto på våren och svamprisotto på hösten. Men, testa gärna att servera en somrig champagne- och jordgubbsrisotto på sommarfesten eller en klassisk skaldjursrisotto till nyårsmiddagen. 

Tips! Använd samma vin i risotton som du serverar till så kommer smakerna att gifta sig ännu bättre. 

Sparrisrisotto och vin

Sparris och sauvignon blanc är klassiska smakvänner och ett vin på den druvsorten passar även perfekt till en sparrisrisotto. Välj gärna ett vin från distriktet Sancerre vars friska syra balanserar perfekt till den krämiga risotton. Även en pigg och torr riesling från t.ex. Tyskland är en god match. 

Svamprisotto och vin

Svampsmaken i risotton framhävs fint med ett vitt vin alternativt ett väldigt lätt och friskt rött vin. Testa ett italienskt vitt på druvsorten soave från Venetien eller ett friskt vulkanvin på druvsorten fiano från Kampanien. Eller, om du föredrar ett rött, välj ett riktigt lätt som inte tar överhanden och överskuggar den delikata svampen. 

Skaldjursrisotto och vin

Skaldjurens mest klassiska vinkompis är knastertorra, franska klassiker med spetsig syra såsom t.ex vitt vin från Chablis. De funkar även bra till skaldjursrisotto, men var inte rädd för att möta rondören i risotton med ett vin av en lite rundare karaktär gärna även det på druvsorten chardonnay. Var dock försiktig med de som legat länge på ekfat då de har en tendens att ta över showen. 

Jordgubbsrisotto och vin

Den här risotton lagas med champagne i receptet och matchas därför perfekt med densamma. Välj gärna en blanc de blanc som framställs på enbart vita druvor av sorten chardonnay. 

Så sammanfattningsvis kan man säga att det är risottons krämiga konsistens samt smaken av rikligt med parmesan som styr vinvalet, tillsammans med huvudingrediensen. Det här är såklart enbart riktlinjer då den enda viktiga regeln när man väljer vin till mat är att det ska smaka gott - för dig. 

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan