Det mexikanska köket är mångsidigt. Oavsett om du föredrar starkt och kryddigt eller mildare smaker finns det en mexikansk rätt för dig – och ett vin som kan lyfta måltiden till nya höjder.
Mexiko har fått något av en renässans som vinland på senare år och produktionen kännetecknas av många små producenter som experimenterar med lokala druvor. Har du möjlighet kan du välja ett inhemskt vin till mexikansk mat.
Så väljer du vin till tacos
Att välja rätt vin till tacos kan vara en rolig utmaning. Tacos fylls oftast med kött och en mängd tillbehör. Du behöver ett vin som passar till en symfoni av smaker och texturer snarare än ett som är det ultimata valet för en specifik arom. Grenache och pinot noir kan vara bra val av vin till tacos om du föredrar rött vin. Riesling och chenin blanc rekommenderas om du hellre vill ha vitt vin till tacos. Samma rekommendationer gäller flera andra vanliga typer av mexikansk mat, som burritos och fajitas.
Välj ett vin med karaktär till enchiladas
Enchiladas, en annan ikonisk mexikansk rätt, är tortillas som täckts med sås och sedan gratineras. Det är en ganska mäktig och fet rätt, till vilken det kan passa med en vit bourgogne. Ett vin till enchiladas behöver också matcha tomterna i såsen genom att ha en bra balans mellan syra och fruktighet.
Vin till mexikansk mat som balanserar hettan
Vi är många som förknippar mexikansk mat med heta kryddor. Även om den inte är stark per definition så är det viktigt att veta att stark mat brukar gå bra ihop med halvtorra viner som har viss sötma. Många föredrar ett mousserande vin då bubblorna kan kännas uppfriskande. Dessutom passar det att servera dem väl kylda, vilket också är en fördel om maten är stark. Tanninerna i tunga röda viner kan förstärka hettan. Undvik vin på druvor som nebbiolo och cabernet sauvignon till mexikansk mat med påtaglig hetta.