Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till lutfisk

Lutfisk har en mild smak och en unik konsistens. Rätten dukas främst fram i juletid. Här hjälper vi dig att välja ett vin till lutfisk som gör den speciella rätten rättvisa.

Lutfisk är en traditionell nordisk rätt som består av torkad vit fisk som blötläggs i lut, och sedan i vatten innan den tillagas. Smaken är väldigt mild. När det gäller vin som passar till lutfisk, rekommenderas ofta ett ljust och friskt vitt vin utan för mycket ek, som till exempel château bonnet från Bordeaux. Det är viktigt att vinet kompletterar lutfiskens milda arom och inte överväldigar den. 

Vitt vin till lutfisk

Eftersom lutfisken inte har en särskilt stark smak utan istället sticker ut med sin dallriga konsistens, är det ofta tillbehören som avgör matchningen med vin. Det är framförallt från dem smakerna kommer. I Sverige är lutfisk särskilt populär under julen och serveras ofta med potatis, vit sås, smält smör och sockerärtor. Traditionellt dricks mumma till lutfisk. Det är en blandning av sockerdricka och porter. Det är inte fel att välja ett vin med viss sötma, det matchar både fisken och ärtorna. 

Ett annat tillbehör som är ganska vanligt till lutfisk är knaperstekt bacon eller sidfläsk. Då behöver du ett vin som matchar rökigheten och sältan i fläsket utan att överrösta fisken helt och hållet. En torr chenin blanc kan då vara det vin du letar efter.

Rött vin till lutfisk?

Många vanliga rekommendationer av vin till lutfisk gäller vitt vin. Men det kan bli riktigt bra med ett rött också. Välj gärna ett lättare vin med en viss friskhet som kan serveras kylt. Beaujolais brukar vara ett bra val. Undvik fylliga röda viner med stark fatkaraktär. De kan skapa en oönskad bismak i kombination med lutfisken och är för dominanta.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!