Gulaschsoppa är en traditionell ungersk köttgryta, känd för sin rika och mustiga smak. Ett vin till gulaschsoppa får gärna matcha rättens robusta karaktär och ha lite personlighet.
Undvik väldigt tanninrikt vin till gulaschsoppa. Generellt sett så passar många viner till rätten – så länge de inte är för torra, för söta, för kraftfulla eller för tunna. Lagom är bra när vi talar om att välja vin till gulaschsoppa.
Vad har gulaschsoppan för smakprofil?
Vad du ska välja för vin till gulaschsoppa beror på vad du har i den. Det finns många olika recept och den kan vara allt ifrån ganska mild till väldigt stark. Om den har tydlig hetta rekommenderar vi en halvtorr riesling. Den lilla sötman i vinet kommer då att balansera hettan. Samtidigt går mineraltonerna i vinet bra ihop med denna mustiga soppa med kött och grönsaker.
Traditionella recept på gulaschsoppa har paprika som signaturingrediens. Paprikan har en viss sötma, men det är sällan den dominerar rätten. Om det är rökt paprika i gulaschsoppan kan du gärna välja ett vin som fångar upp det, syrah eller zinfandel kan vara ett bra val.
Både rött och vitt vin passar till gulaschsoppa
Om gulaschsoppan inte är utpräglat stark är ett medelfylligt rött vin ett bra val. Välj gärna en flaska med tydlig syra. Viner som pinot noir, côtes du rhône och gamay brukar passa. Tänk dock på att vinet inte bör vara allt för lätt. Chardonnay och sauvignon blanc kan också passa om du har en mildare gulaschsoppa och föredrar ett vitt vin.
Kan man dricka mousserande vin till gulaschsoppa?
Ett mousserande vin, som en torr cava, kan vara en mycket trevlig kontrast till gulaschsoppans djupa och kraftiga smaker. Om du serverar mer än bara gulaschsoppa under måltiden kan ett torrt mousserande vin vara det som binder ihop helheten.