Det grekiska köket är varierat och det går egentligen inte att ge några generella råd kring vin som passar till grekisk mat. Det beror helt på vad som serveras. Det kan dock vara trevligt att i första hand välja mellan viner från öar i det Egeiska havet. Grekland är ett fascinerande vinland fullt av kontraster, med druvsorter som är unika för de grekiska öarna.
Rött vin till grekisk mat
Xinomavro och agiorgitiko är två röda druvor som används i viner som ofta har en kryddig karaktär med toner av mörka bär. Det är smaker som går bra ihop med lite kraftigare grekiska rätter. Vin från Kreta på druvan mavrokalatero är ett annat bra vin till grekisk mat som grillat kött och grytor. Du kan också dricka ett vin på pinot noir, antingen från Grekland eller ett annat land.
Vitt vin till grekisk mat
Friska och aromatiska vita viner passar ofta mycket bra till grekisk mat. Det gäller inte minst om örter, citron och oliver finns med i smakbilden. Assyrtiko från Santorini har en mineralig elegans som går väldigt väl ihop med fisk och skaldjur. Blommiga moschofilero från Peloponnesos är perfekt till sallader och lätta rätter. Sauvignon blanc, odlad i många regioner och länder, har en smakprofil med gräsartade toner och en touch av citrus som gör det till ett trevligt vin till grekisk mat.
Vin till souvlaki
Souvlaki, grekiska grillspett, kan göras på många olika typer av kött och är ofta en opretentiös rätt som äts för hand eller med pitabröd. Välj vin utifrån vad det är för kött. Ett enklare rödvin från Makedonien, Peloponnesos, Kreta eller Naoussa brukar bli riktigt bra.
Vin till fetaost
Sauvignon blanc är ett klassiskt val till grekisk sallad eller andra rätter där fetaost, med sin intensiva sälta, är den dominerande ingrediensen. Andra friska viner som chablis eller ett torrt rosévin är också utmärkta alternativ på vin till grekisk mat med fetaost.
Vin till gyros
Till gyros passar ett enkelt vin som serveras kallt. Det ska passa med rökigheten i grillat kött och vitlöken och syran i tzatzikin. Viner på xinomavro, grenache och syrah brukar passa bra till gyros.
Vin till tzatziki
Retsina är ett unikt grekiskt vin som smaksatts med kåda. Det passar till grillat kött med tzatziki. Vin på assyrtiko från Santorini är ett annat intressant val om du serverar tzatziki. Rosé på grenache har en fruktighet som går bra ihop med tzatzikins syrlighet.
Vin till moussaka
Moussaka med aubergine, köttfärs och bechamelsås kräver ett vin med karaktär! Ett medelfylligt rött vin på xinomavro, agiorgitiko eller syrah brukar vara ett säkert val när det gäller vin till grekisk mat med så kraftig och komplex smakprofil som moussaka har.