Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bouillabaisse

Bouillabaisse är en fiskgryta från Provence med anor från hamnstaden Marseille. Den är fyllig och smakrik och innehåller fisk och skaldjur samt en bas på tomater, lök, vitlök, saffran och fänkål. Bouillabaisse serveras med rouille, en sås gjord på olivolja, vitlök, saffran och ibland chili.

En smak av Provence

Bouillabaisse är inte bara en kulinarisk njutning utan också en spegling av Marseilles livliga historia och dess relation till Medelhavet. Grytan tillagas traditionellt med dagens fångst, vilket i Marseille skulle inkludera skaldjur och lokala fiskar som havsabborre och röd mulle. 

Med tiden har rätten blivit en symbol för regionen. Oavsett om den avnjuts i en enkel strandbod, på en lyxrestaurang eller i ditt kök förblir bouillabaisse en älskad maträtt som fångar essensen av det provençalska köket. Det finns många variationer på bouillabaisse, men de flesta innehåller en kombination av fisk och skaldjur. Rätten är känd för att kunna vara dyr, eftersom den traditionellt görs med färska ingredienser av hög kvalitet.

Gör så här

  1. Börja göra rouillen. Vispa ihop äggula, dijonsenap, vitlök och salt i en mixer. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle under vispning tills såsen tjocknar. Tillsätt citronsaften och smaka av din rouille med salt och peppar.

  2. Skölj fisken och skaldjuren väl. Om du använder hela fiskar rensar du dem och skär dem i bitar.

  3. Hacka löken, vitlöken och fänkålen fint.

  4. Fräs löken och vitlöken i olivolja i en stor gryta tills de är mjuka.

  5. Tillsätt fänkål, saffran, timjan, lagerblad och chiliflakes. Fräs i några minuter.

  6. Tillsätt tomaterna och krossa dem med en gaffel. Låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.

  7. Tillsätt fisken, skaldjur och vitt vin och låt sjuda i cirka 10 minuter, eller tills fisken är genomkokt.

  8. Smaka av med salt och peppar.

  9. Servera bouillabaissen genast med bröd och rouille.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg blandad fisk och skaldjur (till exempel havsabborre, musslor, räkor, bläckfisk)

  • 400 g tomater (färska eller krossade)

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 2 gula lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 fänkål

  • 1 msk saffran

  • 1 knippe timjan

  • 1 lagerblad

  • 1 tsk chiliflakes (valfritt)

  • 1 dl olivolja

  • Salt och peppar

  • 4 skivor bröd

  • Rouille:

  • 1 äggula

  • 1 msk dijonsenap

  • 1 vitlöksklyfta, riven

  • 1 dl olivolja

  • Saften från 1/2 citron

  • Salt och peppar

Vad är bouillabaisse?

Fiskgryta! Ordet bouillabaisse kommer från två franska ord, bouillir som betyder “att koka häftigt” och baisse som betyder “att sänka”.Traditionellt kokas först småfisk och grönsaker, sedan sänks värmen och de större och mer känsliga fiskbitarna tillsätts.

Vilken fisk ska man använda i bouillabaisse?

Det viktigaste är inte att du använder en viss fisk utan att du har mer än en sort. Gös, torsk och makrill är exempel på passande fiskar som finns i Sverige.

Vin som passar till bouillabaisse

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept