Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till fågel

När du ska välja vin till fågel är det viktigt att utgå från hur den färdiga rätten kommer att smaka. Vi hjälper dig att pricka in ett passande vin till de vanligaste rätterna med fågel.

Tillagningssättet är avgörande för vilket vin som passar

Fågel har i regel en ganska mild smak som inte är så svår att matcha med vin. Om köttet marineras, serveras med pikanta tillbehör eller grillas på kolbädd, kommer du dock att få en rätt med en smakprofil som kräver ett helt annat vin, än om du lagar till exempel ångkokt kycklingbröst med ris. Ett lätt rött vin med låga tanniner är generellt ett bra val av vin till fågel med starka kryddor eller komplement som sticker ut smakmässigt. Ett friskt och fruktigt vitt vin, som en riesling eller sauvignon blanc, passar bra till en milt kryddad kycklingrätt där du vill lyfta fram fågelns egna smaker.

Om du funderar på vad du ska välja för vin till kyckling med en krämig sås passar det med ett fylligt vitt vin, som chardonnay

Vilken fågel ska du servera?

Kyckling och kalkon är de fåglar som oftast äts i Sverige. Smakmässigt är de ganska lika varandra. Kalkon kan ha en lite tydligare karaktär medan kyckling ofta beskrivs som neutral i smaken. Yngre djur har en mildare smak än äldre djur, vad de ätit kan också påverka hur de smakar. Att ta hänsyn till det vid ditt val av vin är dock en smula överkurs. Ett vin till fågel med goda allround-egenskaper är pinot grigio. Det passar till de flesta vanliga rätter med kyckling eller kalkon.

Anka är en fågel med tydlig smak, där vissa delar dessutom är mycket feta. Pinot noir är ett klassiskt val av vin till anka. Zinfandel kan också bli riktigt bra. Dessa viner fungerar också bra till en klassisk gåsmiddag. De kommer inte att ta över men har tillräckligt med karaktär för att inte blekna vid sidan av fågeln.

Mousserande vin till fågel

Välj gärna ett mousserande vin till lättare fågelrätter som kycklingsallad. Det passar också till en pasta med kalkon och en krämig sås som inte är så kryddig. Prosecco, med sin fruktiga och friska smak, är ett populärt val. Cava, crémant och champagne kan också passa, beroende på vad det är för rätt. Det viktiga är att matcha sötman i vinet med rätten, till en fågelrätt med tydlig sötma, som teriyaki-kyckling, passar det bra med ett halvtorrt mousserande vin, medan en mer salt eller kryddig rätt kräver ett torrt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!