Coq au vin är en mustig fransk gryta med tupp eller kyckling, som tillagas långsamt med bland annat örter och vin. Med ett matchande vin i glaset har du en måltid som tillfredsställer både kropp och själ!
När det kommer till att välja vin till en traditionell coq au vin, är det vanligaste valet ett mustigt rött vin. Klassiskt sett används ett rött bourgognevin, som är känt för sin rika smak och förmåga att komplettera de djupa, rustika smakerna i rätten. Ett annat populärt val är pinot noir, som med sin kryddiga karaktär kan tillföra en extra dimension till måltiden. För de som föredrar en lättare variant kan en kryddig syrah vara ett utmärkt vin till coq au vin. Du kan behöva ta hänsyn till vilka ingredienser du har i grytan och i hur hög grad de påverkar smaken. Bacon, lagerblad, timjan och konjak finns i många recept på coq au vin och kan påverka smakprofilen och därmed vinvalet.
Matcha vinet i glaset med vinet i grytan
Eftersom det är en skvätt vin i receptet på coq au vin väljer många att ställa fram samma flaska på bordet. Du kan också ha ett enklare vin i grytan och sedan servera ett finare vin till maten. Välj då ett vin gjort på samma druva som matlagningsvinet.
Kan man dricka vitt vin till coq au vin?
Ja, man kan absolut dricka vitt vin till coq au vin! Den klassiska grytan har smaker som gifter sig fint med många vita viner. Fylliga chardonnay-viner med toner av äpple, päron, citrus och smör balanserar grytans mustiga smaker i en elegant kombination. En frisk sauvignon blanc är ett annat bra val av vin till coq au vin. Det kompletterar de örtiga och kryddiga smakerna i coq au vin.
Se vårt recept på coq au vin.