Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till buffé

Känns det svårt att hitta det rätta vinet till en variationsrik buffé med massor av smaker och texturer? Misströsta inte – det finns viner som klarar av att hantera festens alla godsaker.

Vin till buffémat

En buffé innehåller många olika rätter, men oftast med något slags tema. Att hitta den ultimata kombinationen till varje anrättning är kanske inte möjligt, och heller inte nödvändigt. Tänk istället på helheten. Vita viner med lite restsötma och mousserande viner hör till de vinstilar som klarar av de flesta smaker galant.

Vitt vin till buffé

Friska vita viner är ett bra val till somrig buffémat med rätter som pajer, fräscha sallader och ljust kött. Riesling, grüner veltliner eller sauvignon blanc ger viner med härlig syra och aromatik som lyfter smakerna utan att ta för mycket plats.

Rött vin till buffé

Till lättare buffémat är det säkrast att hålla sig till ett lätt rött vin med mjuka, bäriga toner för att minimera risken att vinerna överskuggar smakerna. Viner på pinot noir, gamay eller barbera har frisk syra och mjuka tanniner som fungerar till lättare småplock.

Rosevin till buffé

Roséviner är en medelväg där de vita vinernas friskhet möter de röda vinernas nyanser och struktur. Ett bärigt och friskt rosévin i provencestil fungerar utmärkt till lättare fisk- och skaldjursrätter och vegetariska rätter, ett mer smakrikt rosévin som tavel går fint till grillad kyckling och charkuterier.

Mousserande vin till buffé

Ett bubbel hör till de säkraste korten till buffémat. Kolsyran rensar munnen från fett och syran matchar både feta och syrliga inslag. Prosecco är perfekt till lätta rätter, som kallskuret, medan champagne, crémant och cava passar smakrika rätter, som rökt lax. Välj gärna ett mousserande vin som inte är knastertorrt och som fångar upp smakerna på ett fint sätt. Även mousserande roséviner är fina matchningar, i synnerhet till fisk och skaldjur. Glöm inte heller det röda bubblet lambrusco. Då pratar vi om de torra, matvänliga varianterna som är alltmer populära. De är ett fantastiska viner med en rustik karaktär som samtidigt är lätta och friska.

Vin till italiensk buffé

Bruschette, crostini, insalata caprese, ost och chark, oliver. Italienskt småplock är ofta rent och enkelt i smakerna, med mycket sälta och syra. Till de italienska godsakerna passar till exempelvis ett fruktigt och blommigt vin på cataratto från Sicilien eller ett örtigt och friskt vin på druvan verdicchio från le Marche. Föredrar du rött så välj ett bärigt valpolicellavin, eller ett lätt vin på druvan sangiovese. Lambrusco slinker också ner till det mesta på den italienska festen och är ett perfekt val till charkuterier.

Vin till skaldjursbuffé

Skaldjur behöver viner som klarar av att möta sälta, sötma och umami. Ett friskt och aromatiskt vin på druvorna riesling eller pinot gris, med eller utan restsötma, speglar skaldjurstonerna fint. Roséviner är också fina matchningar med sina nyanserade, bäriga toner, liksom mousserande viner. Eller varför inte kombinera det bästa av två världar och välja ett mousserande rosévin? Här har viner som har karaktär, friskhet och matvänliga bubblor.

Vin till grillbuffé

När grillat är fokus på buffén så kan du välja fruktiga och smakrika röda viner. Fina viner till grillade smaker är exempelvis ett kryddigt och mustigt rött vin från côtes du Rhône, en chianti classico, eller viner på druvan nebbiolo. Var dock lite försiktig med de allra strävaste rödvinerna om det finns marinader med inslag av chili. Här kan du välja ett lite mjukare rödvin på druvorna pinot noir, grenache eller barbera. Ett vitt vin med fatkaraktär speglar också de grillade smakerna snyggt. Som en elegant fatlagrad chardonnay eller chenin blanc, eller ett annat smörigt vitt vin.

Vin till asiatisk buffé

Till bufféer med smaksättare som chili, koriander och ingefära, är det allra bästa att välja ett vitt vin med lite restsötma, till exempel på druvorna riesling, pinot gris eller gewürztraminer. Sötman och aromatiken i vinerna balanserar de kryddstarka inslagen och möter också eventuella söta inslag i rätterna.

Duka upp flera viner

Låter det fortfarande komplicerat? Ett alternativ är naturligtvis att erbjuda olika viner till buffén. Gärna serverade på ett separat buffébord och med en kort beskrivning av vinerna och vad de passar till. På så vis får du inte bara till de perfekta kombinationerna, utan gör också festen till ett lekfullt sätt för gästerna att förbättra sina vinkunskaper.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan