Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till libanesisk mat

Libanesisk mat är smakrik och varierad, med en blandning av syra, sälta, sötma och kryddor. 

Det är svårt att ge en rekommendation av vin till libanesisk mat då det finns många typer av rött, vitt och även rosévin som kan bli ett utmärkt val. Mat med starka smaker kräver ofta ett vin med liknande intensitet, eller en viss restsötma.

Välj ett vin till libanesisk mat som balanserar smakerna

Tänk på de dominerande smakerna i maten. Är det sött, surt, salt, bittert eller umami? Välj ett vin som antingen förstärker eller balanserar dessa smaker. Kom ihåg att vinets struktur också spelar en roll. Ett fylligt rött vin med hög tanninhalt passar bra till rätter med mycket protein, medan ett lätt och friskt vitt vin är bättre till fisk eller sallader.

Tabbouleh är en persiljesallad som ofta är syrlig och örtkryddad. Ett torrt vitt vin med hög syra, som sauvignon blanc, kan vara ett utmärkt val. Syran i vinet kommer att balansera salladens egen syrlighet och förstärka örterna. Kibbeh är en libanesisk köttbulle som kan passa bra med ett lätt rött vin, som pinot noir eller beaujolais. Vinets fruktighet och mjuka tanniner kommer att balansera kryddorna.

Så väljer du vin till meze

I Libanon serveras många måltider i form av meze. Alltså flera små rätter. Tabbouleh, baba ganoush, hummus, kibbeh, fattoush och vinbladsdolmar är exempel på vad som ofta dukas fram. Smaker som citron, olivolja, vitlök, nötter, koriander, granatäpple och sumak kan då finnas i en och samma måltid. När du ska välja vin till meze behöver du inte tänka på att hitta ett som matchar smaken i en enskild rätt. Det är viktigare med ett vin med egenskaper som gör att det passar till det mesta. Ett friskt vitt vin, rosé eller ett lätt rött vin passar bra till de många smakerna i meze.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan