Baba ganoush är en mycket gammal rätt som omnämns redan i arabiska texter från medeltiden. Smaken är distinkt och karakteriseras av en mild rökighet i kombination med syra och viss sötma. Huvudingrediensen i baba ganoush är aubergine som är en viktig grönsak i arabvärldens matkultur. Baba ganoush serveras ofta som en av flera mindre rätter, så kallad meze. Baba ganoush, som kan stavas på flera olika sätt, kan översättas till “bortskämd pappa”. Enligt legenden serverades en sultan baba ganoush av en av medlemmarna i sitt harem.
Så lyckas du med baba ganoush
Nyckeln till att lyckas med baba ganoush är att grilla auberginen på riktigt hög temperatur. Det är då den rökiga smak som vi förknippar med rätten kommer fram som den ska. Om inte ugnen blir tillräckligt varm är det ett alternativ att lägga dem direkt på glödande kol i grillen. Baba ganoush kan ätas som en kall eller rumstempererad rätt. Pitabröd, knaprigt barbaribröd och grönsaksstavar är perfekta tillbehör till baba ganoush. Rätten passar även tillsammans med hummus och andra smårätter från Mellanöstern.
Gör så här
-
Pricka auberginerna med en gaffel och grilla dem på maxtemperatur tills de blivit mjuka och har sjunkit ihop. Skalet kommer att bli svart. Låt svalna.
-
Ta ut fruktköttet med en sked och lägg i en skål. Mixa med en stavmixer.
-
Krossa vitlöken och hacka tomater, valnötter och persilja fint. Blanda ner i skålen.
-
Blanda i tahini och citronsaft samt önskad mängd salt och svartpeppar.
-
Ringla över olivolja precis innan servering.
Vin som passar till baba ganoush
Rosévin
Libanesiskt vin
Zinfandel
Hur blir baba ganoush rökig?
När auberginen grillas på hög temperatur utvecklas den rökiga smaken. Du kan även tillsätta rökt paprikapulver för att förstärka rökigheten.
Kan man göra baba ganoush utan tahini?
Om du inte vill eller kan använda tahini, kan du prova att ersätta den med solrosfrön som mixats med matolja och lite salt.
Hur länge håller hemgjord baba ganoush?
Baba ganoush håller i tre dagar i kylskåp. Rätten kan även frysas men blir då ofta något grynig i konsistensen.