Tempranillo är den välkända druvan från de norra delarna av landet som erbjuder eleganta viner, perfekta till maten.
Tempranillo-viner kan vara allt från rödbäriga och lättdruckna till kraftfulla och rustika. Druvans smakprofil varierar beroende på odlingsförhållanden såsom jordmån och solexponering men även tillverkningsprocessen kan givetvis påverka smakerna.
Tempranillo-viner med en frisk och hög syra passar utmärkt till maträtter som är salta och gräddiga. Här kan vi rekommendera ett glas Rioja Joven, alternativt Crianza, till charkbrickan där sältan i köttet obehindrat möter upp syran i vinet.
En aningen mer kraftfull framställning av druvan sker genom exempelvis ett Ribera del Duero-vin erbjuder noter av mörkare frukt och adderade ekfatstoner (vanilj och kokos) gifter sig väl med mustiga, örtiga rätter. En gryta, sås eller viltkött möter upp djupet i druvan och kompletterar dess runda kropp. Svamp är ytterligare ett fantastisk alternativ där umamin tillåts bottna i glasets fylliga karaktär.
Tempranillo är en underbar druva att para ihop med olika smakupplevelser och dessutom, under rätt förhållanden, mycket lagringstålig.