Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tempranillo Till Maten

Spaniens stolthet och nationaldruva! 

Tempranillo är den välkända druvan från de norra delarna av landet som erbjuder eleganta viner, perfekta till maten.

Tempranillo-viner kan vara allt från rödbäriga och lättdruckna till kraftfulla och rustika. Druvans smakprofil varierar beroende på odlingsförhållanden såsom jordmån och solexponering men även tillverkningsprocessen kan givetvis påverka smakerna. 

Tempranillo-viner med en frisk och hög syra passar utmärkt till maträtter som är salta och gräddiga. Här kan vi rekommendera ett glas Rioja Joven, alternativt Crianza, till charkbrickan där sältan i köttet obehindrat möter upp syran i vinet. 

En aningen mer kraftfull framställning av druvan sker genom exempelvis ett Ribera del Duero-vin erbjuder noter av mörkare frukt och adderade ekfatstoner (vanilj och kokos) gifter sig väl med mustiga, örtiga rätter. En gryta, sås eller viltkött möter upp djupet i druvan och kompletterar dess runda kropp. Svamp är ytterligare ett fantastisk alternativ där umamin tillåts bottna i glasets fylliga karaktär. 

Tempranillo är en underbar druva att para ihop med olika smakupplevelser och dessutom, under rätt förhållanden, mycket lagringstålig.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan