Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Övning: Identifiera de fem grundsmakerna

Jämför syrligt med salt, sött, beskt och umami i en pedagogisk övning som gör dig till en vassare vinprovare. Allt du behöver är fem enkla råvaror, ett par vänner och en stor dos sinnesnärvaro.

Genom att lära dig hur du uppfattar de fem grundsmakerna kan du bli tryggare i dina kunskaper i vinprovning och att kombinera vin med mat. Det här är en övning som du kan göra i grupp med vänner eller med familjen. Extra rolig blir den i anslutning till en vinprovning, läskprovning, ölprovning eller en middag där flera olika viner eller andra drycker serveras. 

De 5 grundsmakerna

  • Sött

  • Salt

  • Syrligt

  • Beskt

  • Umami

1. Ta fram följande set till alla deltagare: en klyfta citron, en liten skål med salt, en med socker, en bit mörk choklad eller kaffebönor, en bit rå svamp, ett glas vatten samt papper och penna. Lägg även fram en bit chili till varje deltagare för lite överkurs. Prova den sist, då hettan annars tar över helt och det blir svårt att känna någonting alls. 

2. Smaka på de olika råvarorna med sinnesnärvaro och skriv gärna ned hur det känns och vad som händer i munnen. Skölj munnen med vatten mellan varje grundsmak.

3. Nu provar ni dem tillsammans. Testa socker följt av citron och vice versa. Prova hur saltet förändrar känslan i munnen efter den beska kakaon o.s.v. Var nyfiken och håll era sinnen öppna. Fortsätt gärna att skriva ned hur det känns när smakerna möter varandra. 

4. Berätta om era upplevelser. Det finns inget rätt eller fel så fortsätt att hålla sinnena öppna även för varandras olikheter. 

5. Ta med den här närvaron in i en vinprovning eller en måltid och öva på att identifiera de olika grundsmakerna.

Vill du lära mer om att kombinera mat och vin läs gärna guiden: Så kombinerar du vin och mat - guide i 10 steg

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan