Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Suröl

(1)

Suröl är en ölstil som blivit allt mer populär de senaste åren. 

Vad är suröl?

Suröl är en övergripande term för öl som fått jäsa med andra mikroorganismer än vanlig öljäst, så som bakterier och vilda jäststammar. Detta ger ölet en karakteristisk syrlig smak och en komplex karaktär med inslag av allt från frukt och bär till läder och hö.

Hur brygger man suröl?

Processen att brygga suröl skiljer sig från vanlig ölbryggning. Istället för att endast använda traditionell öljäst låter man även bakterier som Lactobacillus och Pediococcus, samt vilda jästsvampar som Brettanomyces, vara med och jäsa ölen. Ofta sker processen genom spontanjäsning.

Spontanjäst öl

Spontanjäsning är en metod där man låter det ojästa ölet, också kallad vörten, svalna i öppna kärl och utsättas för mikroorganismer som finns naturligt i luften. Dessa mikroorganismer, som bland annat inkluderar vilda jäststammar och mjölksyrabakterier, startar sedan en jäsningsprocess som kan pågå i flera år.

Brettanomyces

Brettanomyces, eller "brett" som det ofta kallas, är en sorts vildjäst som är vanligt förekommande vid tillverkning av suröl. Till skillnad från vanlig öljäst ger brettanomyces ölet en torr och komplex karaktär med inslag av allt från tropisk frukt och kryddor till hö, läder och stallighet.

Hur smakar suröl?

Smaken på suröl kan variera mycket beroende på vilken typ av suröl det är och vilka mikroorganismer som använts vid jäsningen. Gemensamt för alla suröl är dock den karakteristiska syrligheten och den komplexa, ibland funky karaktären. Fruktiga toner är också vanligt, liksom inslag av ekfat om ölet lagrats på fat.

Olika typer av suröl

Det finns många olika typer av suröl, var och en med sin egen unika karaktär. Några av de vanligaste är:

  • • Geuze – en blandning av unga och gamla lambic-öl som fått genomgå en andra jäsning på flaska. Resultatet är en mycket torr och komplex öl med hög kolsyra och inslag av citrus, äpple och funk.
  • • Gose – en tysk ölstil som förutom vete innehåller salt och koriander. Gose har en frisk syrlighet och kryddig karaktär som balanseras av en lätt sälta.
  • • Lambic – en belgisk ölstil som spontanjäses och lagras i flera år på ekfat. Lambic har en mycket komplex smak med inslag av frukt, trä och en distinkt stallighet.
  • • Kriek – en fruktlambic smaksatt med körsbär. Kriek har en intensiv fruktighet som balanseras av lambicens komplexa och syrliga karaktär.

Förvaring och lagring av suröl

Många suröl, särskilt de som jästs med brettanomyces, kan lagras i flera år och utvecklas fint med tiden. Se dock till att förvara flaskorna liggande i ett svalt och mörkt utrymme. Suröl med mycket frukt bör dock drickas färskt för bästa smakupplevelse.

Är du nyfiken på att utforska surölets spännande värld? Våra kunniga dryckesrådgivare hjälper dig gärna att hitta rätt öl för just dina smaker och preferenser.