Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Låt som att du är bra på vin - 7 meningar att lära dig utantill

Avundas du också personer som pratar om blöta stenar, vulkaner och ber att få dofta på korken på restaurang? Nu kan du bli som dem. Lär dig de här meningarna utantill och ingen kommer misstänka att du är någonting annat än ett vinproffs.

1. Kan jag få en ishink till det här röda vinet?

Du visar här att serveringstemperatur är viktigt för dig till skillnad från de som inte är lika bra på vin som du. Du dricker dina röda viner svala och gör det gärna till ett statement.

2. Vilken fin mineralrik eftersmak!

Fortsätt sedan med slutna ögon "våta stenar, kalkbrott..o.s.v." Fråga även gärna om någon i ditt sällskap har slickat på en sten någon gång. Du visar här att du uppskattar mineraliteten i vinet. Du gillar det, det är ett tecken på kvalitet. (Om än omstritt ifall mineralerna i jordmånen där druvorna växer ens kan komma att påverka smaken på det färdiga vinet. Men det behöver du inte säga..)

3. Har du en kopp så ska jag visa hur snyggt jag kan spotta?

Funkar på krogen, men även hemma hos en vän. Att spotta snyggt är en konst du älskar att visa upp att du bemästrar (öva hemma innan, med vatten). Strålen ska vara smal men kraftfull och forma sig som en båge ned i koppen. 

4. Det är helt sjukt hur han gjorde det, Rudy. 

Rudy Kurniawan är en vinsvindlare som under flera år levde som rik vinhandlare i Kalifornien. Det hans vinsamlarvänner inte visste var att hans viner inte var de han sa att de var. Dokumentären "Sour Grapes" berättar historien om honom och den är din favoritfilm. 

5. Får jag dofta på korken?

En vinkännare kan direkt avgöra om ett vin är defekt genom att dofta på korken. Ber du att få göra det på restaurang avslöjar du genast dina kunskaper. Antiklimax kan dock uppstå, om vinet har en skruvkapsyl.

6. Jag älskar vulkanviner!

De är genomskinligt ljusröda, doftar rök, har ofta en lite skitig smak. Du fullkomligt älskar dem. Vinerna som växer i sluttningarna av Etna eller någon annan valfri vulkan. Finns det inte på vinlistan kan du med lysande ögon och saliv i mungipan föreslå för dem att köpa in det.

7. Vill du se min sabel?

Du använder den vid varje fest. Att slå av toppen på flaskan med en sabel är ditt favoritsätt att öppna champagne. Sabeln är en isbrytare och även en ganska bra raggningsreplik för en vinkännare som du. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan