Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Innehållsförteckning på vin - den 8 december träder lagen i kraft

Sedan 1979 har det varit lag på innehållsförteckning på livsmedel i Europa. På allt förutom på vin. Den 8 december i år träder en ny lag i kraft som kräver att allt innehåll (inklusive tillsatser) i vinet specificeras på etiketten. 

En ny EU-lag, som klubbades igenom i våras, kommer att från den 8 december i år att kräva innehållsförteckning på vin. Nu kommer vi alltså att, precis som på alla andra livsmedel, kunna se vad ett vin, som säljs inom EU, innehåller. Vin har i nästan 50 år varit undantaget ett sådant krav.

Innehållsförteckning på vinets etikett

Innehållsdeklarationen ska deklarera både innehåll och näringsfakta. Den ska finnas på en etikett på flaskan eller kunna läsas av via en QR-kod.

– Som vinskribent tycker jag det är på tiden. Inte för att allt vin behöver det – men idag kräver allt fler transparens vad gäller alla livsmedel – och då ska vin inte ha något undantag, menar Svenska Dagbladets vinskribent Mikael Mölstad.

Efter tio år träder nu lagen i kraft

Förslaget är inte taget ut ur det blå och Europas vinproducenter är måttligt förvånade. I tio år har det sagts att det är på gång. Dock har den starka europeiska vinlobbyn (fram tills nu) lyckats bromsa att lagen om innehåll i vin träder i kraft.

Den nya lagen gäller från den 8 december 2023 men de viner som har tillverkats innan dess får säljas tills lagret är slut.

Vilka tillsatser finns i vin?

I dag är det tillåtet med upp till 63 olika processhjälpmedel och tillsatser i industriellt vin. Aningen färre, 45, i ekologiskt vin. Vill du veta mer läs: Tillsatser i vin - allt du behöver veta

Medvetenhet och kravställning förväntas öka

Så vad innebär det här för oss som gärna njuter av ett gott glas vin? Troligtvis, när vi tydligare kan se vad ett vin innehåller, så kommer medvetenheten öka. Och med det även kraven på vad man väljer att hälla i sitt glas. Fler kommer att välja bättre viner, helt enkelt.

I USA inkluderas alla alkoholhaltiga drycker

Även USA har hoppat på tåget för att få till en innehållsdeklaration. Den ska omfatta allt som EU-lagstiftningen kräver – men, utöver vin, ska den finnas på alla alkoholdrycker – alltså även öl och sprit.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan