Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Hermitage

Berget som rymmer några utav världens finaste viner.

Druvor

Hermitage AOC ligger i norra Rhônedalen och fostrare till många av världens viner. Hermitage är det område som är finast ansett som distrikt med hela Rhônedalen inräknat. Den enda tillåtna druvan i Hermitage är Syrah. Hermitage består av endast 137 hektar och det tillåtna skördeuttaget är så lite som ca 24 hl per hektar vilket såklart är en bidragande faktor till den höga prislappen.

Varför "Hermitage"?

I Hermitage har det skapats vin sedan Feniciernas tid med ett snabbt övertagande av romarna som skedde vid deras invasion i området. Namnet Hermitage kommer från” eremit” vilket enligt historiens utsagor ska komma från att riddaren Gaspard de Stérimberg på 1200-talet återvänt från strid skadad och ska då ha fått ett hus på Hermitage-kullen av den franska drottningen.

Även om vinerna från Hermitage pendlat i popularitet så har kvalité alltid stått i fokus vilket varit vida känt. Något många kanske inte vet är att för “bara” några 100 år sedan fraktades Syrah-druvor från “Hermitaget” till Bordeaux för att blandas i vinerna där med anledning av att engelsmännen ansåg att vinerna var för lätta och blaskiga.

Smakbeskrivning och profil

Beroende på vart på Hermitage-berget druvorna vuxit upp, samt vilken vinmakare som står bakom vinet påverkas givetvis smaken. Däremot finns det ett gäng gemensamma nämnare, exempelvis kraftfullthet, fyllighet, tanninrikedom, mörka bär som körsbär och plommon, ofta med smak av peppar och animaliska inslag samt att vinerna är extremt lagringsdugliga.

Mat till Hermitage-viner

Mat som Hermitage-viner passar bra till är kraftfulla, mörka kötträtter som till exempel en älggryta, en välmarmorerad bättre biff med smakrik gräddig svampsås eller en charktallrik bestående av vällagrade och salta charkuterier.

Lillebror Crozes-Hermitage

Från prestige-distriktet Hermitage kommer några av världens bästa viner på druvan Syrah och det märks också på prislappen. Vill du åt liknande smaker men till en bråkdel av priset så finns lillebror Crozes-Hermitage runt hörnet. Med tio gånger så stor yta är Crozes-Hermitage beläget i norra Rhônedalen och slingrar sig runt det mer exklusiva Hermitage. De båda appellationerna har liknande klimat och jordmån och även om Crozes-Hermitage nästan aldrig kommer upp i samma nivå som Hermitage-vinerna så finns det stora möjligheter att hitta riktigt prisvärda viner i liknande stil.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan