Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Expertens hemlighet: Fem bästa knepen för att fynda vin!

Finns det något bättre än känslan av att ha gjort ett riktigt bra klipp? Vissa känner igen den från en lyckad loppisrunda eller när tröjan det spanats på i månader plötsligt ligger ute för hälften av priset på mellandagsrean. I vinvärlden kan det kännas snårigare, hur ska man veta vad som är prisvärt och inte? 

Följ våra tips och bli en fyndjägare!

Låt oss först skilja på lågpris-viner och prisvärda viner. Drar du ner priset alldeles för lågt får du också räkna med att dra ner på kvaliteten. Det kostar helt enkelt pengar att göra bra vin. Prisvärda viner å andra sidan, finns i alla prisklasser men överlevererar alltid i kvalitet kontra pris. Det är där vi kan göra de riktiga fynden.

1. Stå emot trenderna

Betalar du för du produkten (vinet) eller en känsla (varumärket)? På samma sätt som att en del av det höga priset du betalar på märkeskläder är loggan så gäller samma sak med vin. Kända varumärken kostar mer dels för att det är just ett känt märke och eftertraktat och inte bara för att det är bra kvalitet. Snitsig förpackningsdesign, flådiga etiketter och ambitiös marknadsföring höjer så klart priserna på vinet.

Det du vill leta efter är vinmakarna som lägger sina pengar på skörd, produktion och vinmakning. De producenter du vill åt är de som litar på att deras viner kommer göra bra ifrån sig i provningsrummen och bland sommelierer och på så sätt hittar ut till konsumenterna. Håll utkik efter viner som fått höga poäng av vinkritiker. Poängen avser alltid prisvärdheten på vinet. Här hittar du tex våra viner som fått höga poäng. 

2. Leta i utkanten av de kända vinregionerna 

Ju mer eftertraktad en vinregion är desto dyrare är marken att odla vin på. Detta höjer så klart priset på vinerna i slutändan. Tänk utanför boxen och leta istället i utkanten av de populära distrikten, där det finns samma förutsättningar för att odla bra viner men till betydligt lägre pris. 

Du behöver inte bli expert på världens alla vinregioner (även om det kan vara kul). Börja med att titta på de områden och vinstilar du redan vet om att du gillar. Fans av Rhônedalen kan med fördel leta efter viner i Languedoc som ligger precis i utkanten. Där finns massor av goda viner i liknande stil för ett mycket lägre pris. Kanske ligger Napa Valley-viner över ditt pristak? Kika in hos El dorado foothills isället. Där får du mycket vin för pengarna! 

3. Lillebror & lillasyster 

Det finns såklart viner som kostar mycket för att det är bra vin. Men det flesta premiumproducenter gör inte bara “high level”-viner, utan även “entry level”-viner som det kallas i vinvärlden. Har du en favorit-Amarone? Säkerligen har samma producent en bra Ripasso som de gjort på druvresterna av sitt flaggskepps-vin, men till ett avsevärt lägre pris. Är du istället en Barolo-älskare finns det troligtvis en läcker Barbera från samma vinmakare som du kan köpa för en tredjedel av priset! Champagne är alltid Champagne, men visste du att Cava görs på samma metod? Här finns en hel värld att utforska. Läs vår text om alternativ till dyra viner

4. Hemliga vinmakare

Ibland händer det att större vinhus behöver göra plats i källaren för nya årgångar. Eller att en stor order hastigt avbokats och att gården då snabbt vill hitta nya köpare. Då kan det hända att man sänker priset för att sälja av vinerna, men med en hemlig etikett för att inte skada sitt rykte och varumärke. Det här konceptet kallas Secret Label eller Clean Skin. Med den nya etiketten och det sänkta priset finns det en fantastisk möjlighet att köpa högkvalitativa viner till en bråkdel av vad de brukade kosta. Här hittar du alla våra viner i kategorin Clean skin

5. Gynnsamma årgångar

Ett dåligt år i vinvärlden ger begränsad skörd och färre viner vilket gör att priserna höjs. Ta en liten stund att kolla upp vilka regioner som haft gynnsamma produktioner för bättre priser. 

Du behöver inte nödvändigtvis lära dig alla årgångstabeller utantill när du gör din research. Utgå istället från de regioner du brukar köpa viner från. Hur var årets skörd där? Om det var en var ett lönsamt år i regionen kan du känna dig lugn i att det producerats en stor mängd vin vilket resulterar i hög prisvärdhet!

Slutligen handlar det om lära sig vad man själv gillar för smaker och det som är bra vin för någon annan kanske inte är det för dig. Och ibland blir det fel, det är inte hela världen. Kom ihåg: When life gives you bad wine, make Sangria! 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan